Formatiranje z drugega planeta

Matej Huš

2. sep 2014 ob 00:44:50

Rover Opportunity po Marsu vozi že enajsto leto, čeprav je bilo predvideno trajanje misije zgolj tri mesece. Njegovo sestrsko vozilo Spirit že tri leta spi in nič ne kaže na prebujenje, medtem pa je Opportunity prevozil že razdaljo maratona. A starost mu je začela nagajati, zato se NASA pripravlja na precej običajno operacijo v neobičajnih pogojih - brisanje in ponovni zapis flasha z razdalje 200 milijonov kilometrov. Radijski valovi torej do tja potrebujejo kar 11 minut.

Opportunity in Spirit imata 256 MB pomnilnika flash in nekatere celice so v tem času iztrošile. Spirit tako ali tako spi, medtem pa se Opportunity prepogosto ponovno zaganja, kar moti njegovo znanstveno delo. V zadnjem mesecu se ponovno zagnal dvanajstkrat, kar je problem, kar vsak ponovni zagon traja približno en dan. NASA se je zato odločila, da Opportunityjev pomnilnik malo pospravi.

To ni prvi primer, ko je NASA od daleč pobrisala flash in ga obnovila. Pred petimi leti, ko je Spirit še deloval, čeprav ni več vozil, so enako storili tudi njemu. Postopek ima po besedah vodje projekta Mars Exploration Rover Johna Callasa nizko tveganje, ker so ključni programi in podatki shranjeni drugod. Roverja na tak način torej ni mogoče pokvariti, česar nas je strah pri vsaki nadgradnji flasha na matični plošči ali domačem usmerjevalniku.

Postopek bo potekal tako, da bodo najprej na Zemljo prekopirali celotno vsebino flasha na Opportunityju. To bo trajalo kar nekaj časa, saj je podatkov 256 MB, hitrost prenosa z Marsa pa v najboljšem primeru nekaj deset kilobitov na sekundo. NASA bo podatke prenašala še počasneje, da ne bi ob morebitnem ponovnem zagonu med postopkom prišlo do težav. Potem bodo rover preklopili v način delovanja, ki ne uporablja flasha, da ga bodo lahko formatirali in v postopku označili pokvarjene celice.