Linija Surface v zadnjih dveh letih prinesla 1,7 milijard dolarjev izgube

Mandi

17. avg 2014 ob 08:28:25

Prodajne številke za tablico Surface niso ravno take, da bi se Microsoft z njimi hvalil, so pa v svojih četrletnih finančnih poročilih vendarle začeli objavljati podatke o prihodkih iz tega naslova. Computerworld je preveril te številke in ocenil, da je celotna linija Surface v zadnjih dveh letih Microsoftu prinesla za 1,7 milijarde dolarjev izgube (za 1,25 milijard v evrih).

V prejšnjem četrletju, ki se je končalo z junijem, je bilo 409 milijonov dolarjev prihodkov, a ob 772 milijonih stroškov (razvoj, proizvodnja, marketing, idr). To pomeni izgubo v višino 360 in še nekaj milijonov v teh treh mesecih. Lep del tega je sicer enkratni odpis zavoljo v zadnjem hipu preklicane linije Surface Mini ter stroškov razvoja in začetka proizvodnje novega Surface 3, a tudi prejšnja tri četrtletja niso bila v plusu. Surface je od poletja lani do poletja letos pridelal za skupaj 676 milijonov dolarjev izgube, v istem času leto pred tem pa kar za milijardo dolarjev. To skupno izgubo samo v zadnjih dveh letih umešča na 1,7 milijarde dolarjev.

In kar je najhujše, zgleda, da se je celotni trg tablic že začel pošteno ohlajati, tako da obstaja resno vprašanje, ali bodo kdaj prišli v plus. Microsoft sicer ne obupuje. V svežih oglasih za trojke jih reklamira kot neposredno konkurenco iPadom in MacBookom.