Microsoft Surface Pro 3 namesto prenosnika

Matej Huš

20. maj 2014 ob 19:38:52

Microsoft je danes v New Yorku predstavil svoj nov Surface Pro 3, ki ga reklamirajo kot tablico, ki lahko nadomesti vaš prenosni računalnik. Prvi vtisi o računalniku, ki bo stal od 800 dolarjev dalje in ga lahko naročite od jutri naprej, so pozitivni, čeprav bo treba na končno sodbo še nekoliko počakati.

Surface Pro 3 je najtanjši računalnik s procesorjem Intel Core, trdi Microsoft. V debelino meri vsega 9,1 milimetra, v ostalih dimenzijah pa 20,1 x 29,2 centimetra. Tehta 800 gramov, a je vanj Microsoft stlačil zavidljivo količino tehnologije in hitrosti. Dobimo ga lahko z različnimi procesorji Core i3, i5 ali i7 s 4 ali 8 GB pomnilnika ter od 64 do 512 GB prostora. Ima podporo za Bluetooth 4.0 in Wi-Fi, dve kameri s petima milijonoma točk (tudi video 1080p), USB 3, microSD, mini DisplayPort in klasičen vtič za slušalke. Tipal je cel kup: akcelerometer, žiroskop, magnetometer in pisalo. Povprečni čas delovanja je devet ur, kar je približno petino več kot v starem Surfaceu.

Zaradi majhnosti si ne bo mogoče poljubno premišljevati in naprave sestaviti po želji, ampak se bo treba zadovoljiti z eno izmed petih predpripravljenih kombinacij. Stale bodo od 800 do 1950 dolarjev. Mogoče bo dokupiti tudi Type Cover za 130 dolarjev, adapter USB3-gigabit ethernet za 40 dolarjev in docking postajo za 200 dolarjev.

Pustimo specifikacije vnemar in poglejmo, ali lahko Surface Pro 3 resnično zamenja prenosne računalnike. Njegov zaslon namreč meri 12 palcev (z ločljivostjo 2160 x 1440), kar je za vsakdanje delo dovolj in več, kot sta merila predhodna modela. Posebne pozornosti je vreden zadnji tečaj, ki ima sedaj toliko upora, da lahko podpira tablico v kateremkoli kotu do 150 stopinj. To je zelo uporabno pri pisanju "od zgoraj", ki je bilo doslej nekoliko nepraktično. Windows 8.1 teče brez zatikanja, na dotik občutljiv zaslon pa uspešno sledi gestam.

Mogoče bo koga zmotilo dejstvo, da ima še vedno vgrajen ventilator, a Microsoft obljublja, da je pretok zraka toliko boljši, poraba in s tem gretja pa toliko nižja, da bo ta praktično neslišen in nemoteč.