Višje sodišče potrdilo sodbo: NLB mora povrniti škodo zaradi vdora v e-banko

Matej Huš

13. avg 2014 ob 12:14:22

Višje sodišče je potrdilo prvostopenjsko sodbo, s katero je okrajno sodišče lani razsodilo, da mora NLB komitentu vrniti pet tisoč evrov, ki so mu jih neznani storilci ukradli z zlorabo spletne banke.

Gre za spor iz leta 2009, ki se je začel, ko je komitent na bankomatu opazil, da je stanje na njegovem računu negativno. Ugotovil je, da so neznani storilci z njegovega računa nakazali 5150 na neznan bančni račun, zaradi česar je takoj blokiral spletno banko, kaznivo dejanje prijavil policiji in od banke zahteval povrnitev škode. Tu pa se je zapletlo, ker je banka trdila, da je uporabnik za zlorabo kriv sam in do povračila škode ni upravičen.

Komitent je namreč podatke o svoji elektronski banki izdal v napadu z ribarjenjem (phishing), ko je nevede obiskal stran, ki se je pretvarjala, da gre za legitimno vstopno stran v spletno banko. Banka je trdila, da je to huda malomarnost, ker da uporabnik ni poskrbel za zaščito svojega računalnika in za varovanje osebnih podatkov. S tem se je banka lahko sklicevala na 120. člen Zakona o plačilnih storitvah in sistemih, ki bankam nalaga povračilo škode nad 150 evri, razen če dokažejo hudo malomarnost ali uporabnikovo prevaro. V sodnem postopku je oškodovanec dokazoval, da je ravnal z zadostno skrbnostjo, saj je imel na računalniku nameščen protivirusni program in program za odstranjevanje škodljive programske opreme (antimalware).

Po zavrnitvi na banki se je skupaj z Zvezo potrošnikov Slovenije obrnil na poravnalni svet Združenja bank Slovenije, ki mu je pritrdil. Ker banka škode ni želela povrniti, je pravico iskal tudi na sodišču, ki mu je lani decembra ugodilo na prvi stopnji. NLB se je pritožila in izgubila, tako da je sodba sedaj pravnomočna. To je prva razsodba v Sloveniji, po kateri mora banka komitentu vrniti škodo, ki je nastala z zlorabo spletne banke.