Pet let stara izmišljotina iz Wikipedije sedaj vsepovsod

Matej Huš

31. jul 2014 ob 13:59:30

Peggy Parish je v Sloveniji praktično neznana in tudi neprevedena avtorica otroških knjig o Amelii Bedelia. Tudi v ZDA ni zelo znana, zato bo ena izmed prvih postaj vsakogar, ki ga o njej kaj zanima, Wikipedija - v kateri pa najdemo tudi neumnosti, ki tam vztrajajo dolga leta.

O neresnicah, ki so jih po Wikipediji povzeli drugi mediji, smo pred let že pisali. Tudi to pot se je zgodilo podobno. EJ Dickson, ki dela za Daily Dot, je davnega leta 2009 v članek o Amelii Bedelia v študentski potegavščini vpisala, da je navdih zanjo avtorica dobila od služkinje v Kamerunu, kjer da je preživela svoja mladostna leta. Služkinja naj bi bila imela ogromno zbirko pokrival z ekstravagantnim perjem. Nič od tega ni res.

Zato je bila Dicksonova zelo presenečena, ko je omenjeno dejstvo letos našla v objavi na Twitterju Molly Lambert. Začela je brskati po spletu in ugotovila je, da se je zgodba o Kamerunu razširila po vsem svetu; uporabil jo je tajvanski učitelj angleščine, znašla se je v knjigi o Judih in Jezusu, v več blogih in - intervjuju njenega nečaka. Izmišljotina je postala internetno dejstvo.

Dicksonova se je pogovarjala z enim glavnih urednikov Wikipedije, ki ji je povedal, da se to dogaja. Zlonamerno urejanje strani (vandalizem) je hitro odkrito, kadar pisci dodajo zelo neverjetne ali žaljive zgodbe. Kamerunsko otroštvo s služinčadjo pa se sliši povsem verjetno in tega dodatka ni nihče opazil, četudi ni bil podkrepljen z nobenim virom.

Seveda, če bi ga preverjali danes, bi brez priznanja Dicksonove v Wikipediji ostal, ker bi zlahka našli cel kup referenc, ki ga potrjujejo. Tovrstne potegavščine in izmišljotine niso izolirani primerki, zato je treba Wikipedijo uporabljati pametno. To ne pomeni, da je zanič, saj študije kažejo, da je vsaj tako dobra kot komercialne enciklopedije. Pomeni pa, da je Wikipedija odlična za začetno seznanjanje s področjem, medtem ko je dejstva vendarle treba preveriti še kod drugod. Seveda pa nam to nič ne pomaga, če so drugi viri kopirali Wikipedijo, pa tega niso napisali.