Dvakrat bron na matematični olimpijadi

Matej Huš

24. jul 2014 ob 12:57:03

Tudi na 55. mednarodni matematični olimpijadi, ki je letos potekala v južnoafriškem Cape Townu, so se slovenski tekmovalci dobro odrezali in osvojili dve bronasti medalji in tri pohvale. Slovenijo so zastopali Lara Jerman (ŠC Rudolfa Maistra Kamnik), Juš Kosmač (Gimnazija Jesenice), Juan Gabriel Kostelec (Gimnazija Bežigrad), Žiga Krajnik (Gimnazija Škofja Loka), Amadej Kristjan Kocbek (II. gimnazija Maribor) in Luka Lodrant (Gimnazija Ravne na Koroškem). Juš Kosmač (221. mesto, 19 točk) in Juan Gabriel Kostelec (256. mesto, 17 točk) sta osvojila bronasti medalji.

Matematična olimpijada je najstarejša in še danes največja mednarodna olimpijada v znanju za srednješolce. Letos je tekmovalo 560 tekmovalcev iz 101 države. V dveh tekmovalnih dneh so morali rešiti šest nalog, za katere je bilo mogoče skupaj prejeti 42 točk. Vsaka pravilno rešena naloga je vredna 7 točk. Če boste gledali rezultate, boste videli, da tekmovalci največkrat prejmejo 7, 6 ali 5 točk za popolnoma ali pomanjkljivo rešeno nalog, ali pa 0, 1 ali 2 točki, če naloge ne rešijo, a vendarle ugotovijo vsaj kakšen del. Letos so podelili 49 zlatih medalj (devet odstotkov), 20 odstotkov srebrnih medalj in četrtino bronastih medalj. Zadnja polovica uvrščenih ne dobi medalje, lahko pa prejme pohvalo, če v celoti pravilno reši vsaj eno nalogo, kar je uspelo še trem našim tekmovalcem.

Prav nobeno presenečenje ni, da je bila daleč najuspešnejša država spet Kitajska s petimi zlatimi in eno srebrno medaljo. Enak izkupiček so imele še ZDA, sledijo pa Tajvan, Rusija, Japonska, Ukrajina, Južna Koreja in Singapur. Med evropskimi državami je najboljša Romunija, kar je prav tako pričakovano. Zmagovalci so bili letos trije, ki so dosegli popoln izkupiček, in sicer Avstralec Alexander Gunning, Jiyang Gao iz Kitajske in Po-Sheng Wu s Tajvana.

Prihodnje leto bo tekmovanje na Tajskem. Priprave bo kot vsako leto vodila DMFA v sodelovanju z UL FMF.