Na fizikalni olimpijadi Slovenija ponovila lanski dvojni bron

Matej Huš

22. jul 2014 ob 14:13:36

V kazahstanskem glavnem mestu Astana se je zaključila 45. mednarodna fizikalna olimpijada, na kateri je Slovenija osvojila dve bronasti medalji in pohvalo, s čimer je izenačila lanski rezultati.

Na tekmovanju srednješolcev v poznavanju fizike s teoretičnega vidika in v eksperimentalnih veščinah je Slovenijo zastopalo pet tekmovalcev: Aljaž Draškovič-Bračun (Dvojezična srednja šola Lendava), Jakob Jazbec (ŠC Srečka Kosovela Sežana, Gimnazija in ekonomska šola), Blaž Karner (Gimnazija Bežigrad), Žiga Krajnik (Gimnazija Škofja Loka) in Žiga Nosan (Gimnazija Ledina). Najbolje sta se odrezala Žiga Krajnik (138. mesto, 16,95 točk) in Žiga Nosan (179. mesto, 14,25 točk), ki sta osvojila bronasti medalji. Blaž Karner je prejel pohvalo (220. mesto).

Letos je tekmovalo 374 tekmovalcev iz 83 držav, ki so reševali tri eksperimentalne naloge in teoretično polo, ki si jih lahko ogledate na uradni strani. Učni načrt tekmovanja, torej zahtevan obseg obvladane snovi, presega srednješolsko izobrazbo in terja poglobljene priprave, ki jih pri nas izvaja DMFA v sodelovanju z UL FMF.

Na tekmovanju, ki traja teden dni, sta dva tekmovalna dneva. V torek je na sporedu reševanje teoretičnih nalog, v četrtek pa eksperimentalni del tekmovanja. Ostale dni imajo tekmovalci organizirane družabne, športne in kulturne aktivnosti, kjer spoznavajo državo gostiteljico in sotekmovalce s celega sveta. Spremljevalci pa večino dni porabijo za oblikovanje dokončne različic nalog, njihov prevod, popravljanje izdelkov tekmovalcev in določitev mej za medalje. V grobem se vsako leto podeli 8 odstotkov zlatih medalj, do 25. odstotka srebrne medalje in do polovice tekmovalcev prejme bron.

Zmago je letos osvojil Xiaoyu Xu iz Kitajske, ki je osvojil 41,6 točke. Na prvih desetih mestih so se zvrstili predstavniki Kitajske, Tajvana, Koreje, Singapurja, Kazahstana in Avstrije. Prihodnje leto bo tekmovanje v Indiji.