Nvidia pripravlja igralno tablico in nov plošček

Matej Huš

20. jul 2014 ob 22:30:15

Nvidia pripravlja svojo prvo tablico, ki se bo neizvirno imenovala Shield Tablet in predstavlja nadaljevanje projekta Shield, v okviru katerega smo lani dobili ročno konzolo, ki pa se ni prodajala preveč dobro.

Shield Tablet bo zelo podoben HTC One, in sicer bo imel osempalčni zaslon z ločljivostjo 1920 x 1200, nad in pod njim pa bodo razporejeni zvočniki. Kameri s petimi milijoni točk bosta spredaj in zadaj. Poganjala ga bo Tegra K1 (štiri jedra Cortex A15 pri 2,2 GHz) z 2 GB pomnilnika, kar je dovolj za igričarske pogone Unreal Engine 4. Tablica naj bi bila na voljo v verzijah s 16 in 32 GB prostora ter podporo za WiFi in LTE in že poznan sistem Nvidia DirectStylus, ki zazna razliko med dotikom s prstom, konico priloženega pisala ali njegovim drugim koncem (radirka). Programski sistem bo Android, tablica pa bo namenjena predvsem igralcem iger in bo lahko prenašala igre z računalnikov z Nvidiinimi grafičnimi karticami.

Glavna prednost originalnega Shielda - možnost, da preko naprave igrate igre na namiznem računalniku z GeForcem GTX 680 ali novejšim - bi naj ostala.

Novi plošček Shield bo očitno mogoče kupiti ločeno za 60 dolarjev, medtem ko bo tablica stala 300 ali 400 dolarjev, odvisno od kapacitete. Krmilnik bo zelo podoben trenutnemu Shieldu, s tablico pa bo komuniciral prek WiFi Directa, ob čemer Nvidia obljublja zgolj 10 milisekund zakasnitve. V ZDA naj bi tablica in krmilnik izšla prihodnji torek, v Evropi pa sredi avgusta. Bomo videli!