Na rabljenih telefonih mrgoli osebnih podatkov

Matej Huš

9. jul 2014 ob 20:54:32

Že pred leti smo pisali o preizkusu, ko so z rabljenih diskov, kupljenih prek Ebaya, poizkusili dobiti čim več podatkov. Izkazalo se je, da je to pravo gojišče osebnih podatkov. Situacija ni nič boljša pri pametnih telefonih, so ugotovili pri analizi rabljenih pametnih telefonov.

Avast, ki sicer izdeluje programsko opremo za zaščito pred virusi in druge pripomočke za varovanje, zato je treba raziskati prebrati z vključenim filtrom za PR, je na Ebayu kupil 20 rabljenih pametnih telefonov. S komercialno dostopno programsko opremo (kot je na primer FTK Imager) so z njih obnovili, kar se je dalo, in bili presenečeni. Na njih so med drugim našli 40.000 fotografij, od tega 1.500 fotografij otrok, 750 fotografij različno razgaljenih deklet in žena ter 250 posnetkov moškosti nekdanjih lastnikov, če se omejimo zgolj na fotografije. Poleg tega s telefonov ni bilo težko izluščiti več kot tisoč iskanj po Googlu, na stotine elektronskih sporočil, več sto kontaktov in v štirih primerih tudi točno identiteto lastnika. Če bi se bolje potrudili, bi verjetno lahko z identiteto povezali še kakšen telefon, saj je mogoče iz pošte, fotografij, lokacijskih podatkov, prijavnih podatkov v družabne storitve itd. sklepati marsikaj.

To kaže, da so ljudje pri prodaji rabljenih pametnih telefonov zelo lahkoverni, saj marsikdo ne pomisli, da na njem nosi svoj celoten odtis. Na telefonih je mnogokrat še več osebnih podatkov kot na osebnih računalnikih. Ključ je seveda v prepisu podatkov pred prodajo, ne zgolj v njihovem (logičnem) izbrisu, česar zgolj ponastavitev na tovarniške nastavitve ne zagotovi. Avast seveda priporoča svojo aplikacijo, a še zdaleč ni edini ponudnik. Tudi ostali, denimo McAfee in Symantec, ponujajo namenske aplikacije za uničenje podatkov, najdemo pa še cel kup manjših in cenejših alternativ (recimo Nuke My Phone, Cerberus anti theft, GFI Vipre Mobile).

Mogoče najboljši nasvet pa je ne prodati telefona. Ali je vaša identiteta res vredna piškavih 50 evrov?