Na poceni pametnem telefonu odkrili tovarniškega trojanca

Matej Huš

15. jun 2014 ob 09:40:55

Na mobilnem telefonu Star N9500, ki velja za poceni imitacijo Samsungovega Galaxy S4, so nemški raziskovalci odkrili prednaloženega trojanskega konja, ki ga ni mogoče odstraniti in lahko vso dogajanje na telefonu posreduje dalje.

Star N9500 pri nas ni zelo poznan telefon, medtem ko je na Kitajskem največji hit med pametnimi telefoni. Ker stane slabih 150 evrov, je tam bistveno dostopnejši od dražjih modelov. Kupci pa se ne zavedajo, da dobijo poleg še trojanskega konja, ki kopira vse osebne podatke s telefona in omogoča prisluškovanjem klicem. Omogoča celo oddaljen vklop mikrofona, četudi telefon ni v uporabi, torej služi kot prisluškovalna naprava.

Trojanskega konja Uupay.D so odkrili na telefonu, ki so ga naročili neposredno od proizvajalca, zato sumijo, da so okuženi vsi telefoni. Prav tako ugotavljajo, da ga ni mogoče enostavno odstraniti, ker prestavlja del firmwara. Trojanski konji za pametne telefone niso nič novega, je pa Star N9500 prvi telefon, ki ga ima prednaloženega že ob prihodu iz tovarne. Tudi omenjeni Uupay.D ni novinec, saj so tudi pri Kaspersky Labu že odkrili na nekaj telefonih. Zlonamerna programska oprema na mobilnih telefonih je problematična, ker ne omogoča zgolj curljanja podatkov in prisluškovanja - tako klicev kakor tudi dogajanju v okolici - ampak lahko finančno škodo povzroča tudi s krajo bančnih podatkov, klicanjem komercialnih številk ali prikritim pošiljanjem in sprejemanjem plačljivih sms-sporočil.