No-IP dobil vrnjene domene

Matej Huš

3. jul 2014 ob 19:43:11

No-IP je dobil nazaj 23 domen, ki jih je Microsoft s sodno odredbo zasegel konec junija v boju zoper botneta Bladabindi (NJrat) in Jenxcus (NJw0rm). Microsoft je sicer dejal, da so promet preusmerili prek svojih strežnikov Azure in da bodo neškodljive strani delovale normalno, a je bila storitev No-IP, ki jo uporablja več kot štiri milijone uporabnikov, kmalu nedosegljiva za vse.

Sedaj se stvari vračajo v ustaljene tirnice. Uporabniki No-IP, ki uporabljajo domene na drugi vrhnji domeni kakor .org, so že dobili svoje storitve, medtem ko bodo .org dosegljive v najkrajšem možnem času. Kdor ima še vedno težave z dostopnostjo, naj poizkusi za DNS nastaviti Googlove strežnike ali OpenDNS.

Odzivi na Microsoftovo potezo so mešani. Medtem ko mu vsi priznavajo pomembne dosežke v boju zoper botnete in drugo internetno nesnago (in teh ni malo), nekateri kritizirajo neselektivnost zasega. Po drugi strani pa je res, da je gostovanje strani na dinamičnih DNS-naslovih tvegano početje. A po drugi strani jih na veliko uporabljajo usmerjevalniki, domači nadzorni sistemi in podobno. Microsoft je dejal le, da No-IP ni primerno poskrbel za varnost in da je s tem posredno dovolil zlorabo svoje storitve v nezakonite namene, zaradi česar so bili primorani ukrepati. No-IP trditve zavrača.