Oracle odvezal mošnjiček za Micros

Matej Huš

24. jun 2014 ob 08:28:22

Oracle je najavil, da bo za 5,3 milijarde dolarjev prevzel podjetje Micros Systems, ki proizvaja strojno opremo za blagajne, restavracije in hotele. Prodajajo blagajne z dostopom do interneta, programsko in strojno opremo zanje, kar kupujejo zlasti restavracije, trgovine in hoteli. To bo največji Oraclov prevzem v zadnjih petih letih.

Izmed 5,3 milijarde dolarjev bo Oracle kar 4,6 milijarde dolarjev plačal v denarju, preostanek pa v lastnih delnicah. Za delnico podjetja Micros bodo odšteli 68 dolarjev, kar predstavlja 15-odstotno premijo glede na ceno na borzi pred najavo prevzema. To predstavlja najdražji Oraclov prevzem po letu 2009, ko so kupili Sun za 7,4 milijarde dolarjev.

Analitiki pravijo, da gre za prvi izmed množice prevzemov, ki jih bomo v Oraclu videli v bližnji prihodnosti. V naslednjih dveh letih naj bi Oracle za podobne nakupe zapravil med 15 in 20 milijard dolarjev, ocenjujejo. Podjetje namreč sledi na 38 milijardah dolarjev denarja, s katerimi morajo storiti nekaj pametnega, medtem pa jim dobiček upada. V četrtek so sporočili, da so v minulem četrtletju ustvarili 3,6 milijarde dolarjev dobička, kar je slabih pet odstotkov manj od pričakovanj analitikov.