Nvidia presegla pričakovanja

Matej Huš

29. avg 2024 ob 09:36:50

Vse uči so bile včeraj zvečer uprte v Jensna Huanga, ki je po zaprtju borz predstavil Nvidiine finančne rezultate v minulem četrtletju. Podjetje je v minulem četrtletju ustvarilo rekorden dobiček, ki je presegel napovedi analitikov, in napovedalo še boljše tretje četrtletje. Prihodki so se povišali za 122 odstotkov v primerjavi z minulim četrtletjem, tako da so dosegli 30,0 milijard dolarjev. Analitiki so pričakovali 28,7 milijarde dolarjev. Čisti dobiček se je povečal na 16,6 milijarde dolarjev, potem ko je bil v minulem letu 6,2 milijarde dolarjev. Za odkupe lastnih delnic bodo namenili še 50 milijard dolarjev.

Izjemni rezultati niso presenečenje, saj je Nvidia največji proizvajalcev čipov za umetno inteligenco, v kar vlagajo vsi svetovni velikani. Sicer so 3,7 milijarde prihodkov ustvarili tudi v oddelku omrežna oprema in 2,9 milijarde dolarjev z igrami, a levji delež z 26,3 milijarde predstavljajo čipi za podatkovne centre. V njih tiktakajo čipi, kot sta H100 in H200, ki jih od Nvidie kupujejo Alphabet, Meta, Microsoft, Tesla in drugi.

Z nestrpnostjo pričakujemo naslednjo generacijo Blackwell, katerih prve primerke bomo dobili v tem četrtletju. Do konca leta bo gonilo prodaje še vedno aktualni čip Hopper, nato pa bo počasi žezlo prevzel naslednik. Nvidia je razkrila prve rezultate čipov Blackwell. V testih MLPerf je Blackwell štirikrat zmogljivejši od H100 Tensore Core GPU v testu modela Llama 2 70B.