Geolokacija na telefonu v boju zoper zlorabe plačilnih kartic

Matej Huš

5. jun 2014 ob 23:29:53

Spletni vmesniki za dostop do elektronske pošte, družabnih omrežij in podobno nas že sedaj dodatno povprašajo o identiteti, če zaznajo prijavo z IP-naslova, ki pripada geografsko zelo oddaljeni lokaciji od sicer za nas običajne. Ker so zlorabe plačilnih kartic enako problematične, bi lahko nekaj podobnega storili tudi tu, je ugotovil ameriški operater AT&T.

Nekatere banke oziroma kartični centri že sedaj ob uporabi kartice v oddaljeni državi pokličejo in vprašajo, ali smo res tam. Druge gredo celo tako daleč, da transakcijo preventivno zavrnejo. Slednji problem je zlasti pogost v ZDA, kjer so plačilne kartice še vedno brez čipov, kar pomeni, da je zloraba res zelo enostavna - potrebujemo le magnetni zapis. Da bi ublažili prepad med varnostjo in enostavnostjo uporabe, AT&T predlaga uporabo podatka o lokaciji telefona. Problem je namreč to, da je med 50 in 80 odstotki zavrnjenih transakcij legitimnih.

Še letos poleti bodo začeli preizkusni program. Imetniki kartic, ki se bodo vanj prijavili, bodo deležni dodatnega varovanja. Ob vsaki transakciji izven države bo AT&T preveril, v katerem omrežju je prijavljen telefon imetnika kartice. Če je kartica uporabljena v isti državi, bo transakcija uspela, sicer pa ne. Podobno je že februarja napovedal tudi Mastercard v sodelovanju s podjetjem Syniverse; povprečna zakasnitev transakcije znaša 300 milisekund.

Sliši se precej uporabno, čeprav vzbuja slabe občutke zaradi možnosti sledenja. A po drugi strani - ob uporabi kreditne kartice v tujini se moramo tako ali tako zavedati, da puščamo zelo jasno in enostavno določljivo sled o svoji lokaciji. Poleg tega pa NSA tako ali tako že sledi lokaciji telefonov.

Vseeno pa je treba na tem mestu poudariti, da je evropski bančni sistem za potrošnike svetlobna leta pred ameriškim. Pri tem ne gre le za kartice s čipi, ki so tu že standard, v ZDA pa obvezno prihajajo šele oktobra prihodnje leto. V Evropi je elektronsko bančništvo nekaj običajnega, v ZDA še vedno sodi med nadstandardne storitve. Nakazila po Evropi so hitra in poceni, v ZDA se še vedno ukvarjajo s čeki ter ročnim vodenjem čekov in stanja, česar evropski potrošnik že nekaj let ne počne več.