Applove novosti z začetka WWDC - OS X

Primož Resman

2. jun 2014 ob 21:25:22

Z otvoritveno predstavitvijo so pri Applu začeli že 25. konferenco WWDC, na kateri običajno predstavijo nekaj novosti. Če smo v preteklosti pogosto videli novosti na področju strojne opreme, nove Mace, osvežene iPhone ter še kaj, se tokrat WWDC posveča programski opremi. Bistvo sta OS X in iOS ter razvoj aplikacij, ki tečejo na njiju. Zahvaljujoč naključnemu žrebu za vstopnice na konferenco so razvijalci v kar 70 % primerih prisotni prvič in so iz kar 69 držav.

Kot običajno so se pri Applu pohvalili, da njihove prodajne številke navkljub splošnemu upadu prodaje računalnikov vseeno rastejo, da je OS X Mavericks, najnovejša izdaja njihovega operacijskega sistema, s 40 milijoni namestitev nameščena na več kot polovici sistemov (Windows 8 bojda dosega le 14 % vseh različic Windows, čeprav ima v Windows 8 leto dni prednosti), a vse to z današnjim dnem postaja nekoliko manj pomembno. Prihaja namreč OS X 10.10 s kodnim imenom Yosemite (izpostavili so, da namesto mačk od 10.9 Mavericks uporabljajo imena znamenitih krajev iz Kalifornije). Kodno ime in predstavitev nove različice sta bili pričakovani, kot je bila pričakovana tudi sprememba grafične zasnove operacijskega sistema, ki je zdaj bolj poenoten z izgledom mobilnega operacijskega sistema iOS. Ikone so bolj sploščene, a ne v tolikšni meri, kot na mobilni različici.

Zanimivo je, da so vpeljali prosojne grafične elemente, okna imajo občutek steklenosti, ki ga je Windows predstavil z Visto, a ukinil z Windows 8. Med publiko je bilo veliko navdušenja nad predstavitvijo nove, temne različice vmesnika. Nadvse podoben iOS je pregled opozoril, ki je dostopen z desnega robu zaslona. Prikaz koledarja, vremena in ostalih pomembnih dnevnih informacij je mogoče razširiti z obsežnim naborom razširitev, ki jih pripravijo razvijalci aplikacij. Izboljšan je Spotlight, ki je do sedaj omogočal iskanje po datotekah na računalniku. Iskalna vrstica se pokaže na sredini zaslona in po novem omogoča iskanje po datotekah na računalniku, po spletu, po kontaktih, zmore pretvarjati med enotami in omogoča tudi zaganjanje aplikacij, nadvse podobno, kot že nekaj časa Alfred na OS X oz. Launchy za vse tri namizne operacijske sisteme.

Novost oblaka je iCloud Drive, ki se po novem obnaša nadvse podobno Dropboxu, Google Drive oz. Microsoftovemu OneDrive, saj med napravami sinhronizira datoteke, ki se nahajajo v oblaku, a obenem v raziskovalcu OS X-a, Finderju, pokaže vse datoteke, tudi tiste z iOS-a. Podprti so Maci, iPhoni, iPadi in osebni računalniki z Microsoftovim Windows. Po vzoru grafičnih sprememb je spremenjen odjemalec elektronske pošte Mail, ki prinaša dobrodošlo novost pri upravljanju z velikimi datotekami. Če uporabniki v e-mail vržejo veliko datoteko, vse do 5 GB, klient samodejno to datoteko naloži v oblak (če še ni) in prejemniku pošte prikaže le varno povezavo do datoteke v oblaku, od koder jo prenese na svoj računalnik.

Safari s podporo vsem najnovejšim spletnim standardom izboljšuje uporabniško izkušnjo in obenem omogoča do 2 uri daljšo avtonomijo pri predvajanju filmov z Netflixa na MacBook Air, a bolj pomembne so dodelave v zakulisju, ki brskalnik pohitrijo, ter spremenjen vmesnik, ki poveča površino zaslona, na katerem se prikaže spletna stran. Vrstica za vnos povezave je, kot je za brskalnike na pogonu WebKit običajno, tudi iskalna vrstica, ki v primeru svežega Safarija prikazuje še več informacij (izsek iz vnosa na Wikipedijo, dodatne iskalne predloge, itd.). Dobrodošla novost je prikaz vseh zavihkov v predogledu Tab View, ki je podoben Exposeju za aplikacije (podobno funkcionalnost že podpira Firefox).

Za uporabnike, ki jih je Apple dodobra indoktriniral v svoj ekosistem bo verjetno zelo dobrodošla še boljša povezljivost med iOS in OS X. V OS X 10.10 bo namreč mogoče delo z ene naprave nadaljevati na drugi, torej začeti pisati elektronsko pošto na iPhonu in jo zaključiti na Macu, pripraviti predstavitev na Macu ter jo tik pred odhodom še popraviti na iPadu in podobno. WiFi hotspot na napravi iOS bo po novem mogoče zagnati z daljave z računalnika, če ima uporabnik seveda na svoj uporabniški račun povezani obe napravi. Mac bo v iMessages prikazoval tudi običajna sporočila SMS, na katera bo mogoče odgovarjati (mobilni telefon bo deloval kot posrednik), za povrhu vsega pa bo mogoče na Macu tako sprejemati klice kot klicati številke, kjer bo Mac zvočniško-mikrofonski terminal. Vse to deluje, če se mobilni telefon nahaja v hiši, najverjetneje na istem omrežju WiFi.

OS X bo za lastnike razvijalskih uporabniških računov na voljo že danes. Čez poletje bo potekal javnosti dostopen program beta, medtem ko bo končna različica brezplačno na voljo jeseni.