Pametni telefon visoke ločljivosti: LG G3

Matej Huš

28. maj 2014 ob 09:43:40

LG je včeraj v Londonu predstavil svoj novi pametni telefon G3, ki na 5,5-palčnem zaslonu prinaša eno najvišjih ločljivosti med komercialnimi telefoni. Ob gostoti 538 točk na palec zmore prikazati sliko z ločljiovostjo 2560 x 1440, kar je drobneje od ločljivosti očesa.

Sicer telefon poganja Snapdragon 801 s taktom 2,5 GHz in štirimi jedri, ki ima 2 ali 3 GB pomnilnika, 16 ali 32 GB vgrajenega spomina in razširitveno režo microSD. Glavna kamera ima tipalo s 13 milijoni točk, laserski avtofokus in optično stabilizacijo slike OIS+, sprednja kamera pa zadovoljivih 2,1 milijona točk. NFC je tu za brezkontaktna plačila. Poganja ga Android 4.4.2.

Za varnost skrbi več funkcij. Knock Code omogoča odklep s serijo lahkih udarcev, Content Lock skrbi za zaklep datotek, Kill Switch pa omogoča oddaljeno brisanje vseh podatkov na telefonu.

Glavno vprašanje je bilo, kako bo baterija zdržala tako potraten zaslon. Kapaciteta 3000 mAh je veliko, a je moral LG vseeno uporabiti nekaj trikov, da je avtonomija dovolj dolga. Eden izmed njih je nižja frekvenca osveževanja, kadar telefon prikazuje statično sliko - kar je večino časa. Telefon je na voljo v več barvah, in sicer kovinsko črni, beli, zlati, vijolični in rdeči.

Podatkov o ceni še ni. G3 je na voljo v Južni Koreji, v Evropo pride junija. Glede na njegovega predhodnika lahko špekuliramo, da bo stal okrog 500-600 evrov brez vezave.