Blackphoni gredo za med

Matej Huš

22. maj 2014 ob 18:28:39

Najbolj varnostno osveščen telefon Blackphone, ki sta ga na letošnjem MWC-ju v Barceloni predstavila Silent Circle in Geeksphone, gre za med. Zalogo so razprodali v tednu dni, v vmesnem času so pridobili 30 milijonov dolarjev denarja iz skladov tveganega kapitala in preselili sedež v Švico.

Telefon se poizkuša kar najbolj izogniti prisluškovanju, zaradi česar so odstranili vso programsko opremo, ki pošilja kakršnekoli nehotene podatke o uporabniku. Poleg tega dobi uporabnik še naročnino na storitve Silent Phone, Silent Text in Silent Contact, ki skrbijo za šifriranje telefonskih pogovorov, smsov in prenosa podatkov, VPN-storitev Disconnect in dvoletno naročnino na SpiderOak. Poganja ga prilagojen Android. Telefon stane 630 dolarjev, za ta denar pa dobimo še štirijedrni procesor s taktom 2 GHz, 1 GB pomnilnika, 16 GB prostora, 4,7-palčni zaslon in kamero z osmimi milijoni točk.

Telefon bo mogoče spet kupiti po 21. juniju. Povpraševanje je namreč veliko, saj imajo uporabnike iz 130 držav po celem svetu. Tu jim bo zelo pomagalo svežih 30 milijonov dolarjev, ki sta jih v podjetje vložila Ross Perot Jr. in sklad Cain Capital LLC. Pričakujejo, da bodo v letu dni prodali tri milijone telefonov, zato so zaposlili dodatnih 150 ljudi. Sedež podjetja so preselili s karibskega otoka Nevis v Švico, pisarne imajo še v ZDA in Veliki Britaniji, podatkovne centre pa v Kanadi in Švici. Zaposlene imajo ljudi po celem svetu.