Netflix prihaja k našim sosedom

Mandi

26. maj 2014 ob 18:22:48

Netflix je razgrnil svoje nadaljnje načrte za Evropo. Trenutno so že prisotni v Veliki Britaniji, Islandiji, na Nizozemskem in v skandinavskih državah, še letos pa mislijo biti v Nemčiji in Franciji. Naslednje leto potem sledijo Avstrija, Švica, Belgija in Luksemburg.

S tem misli podjetje še povečati svojo bazo naročnikov, ki zdaj šteje 48 milijonov v 40 in nekaj državah sveta, od tega jih je dobra četrtina zunaj ZDA. Tu bi jim lahko veliko pomagali prav Nemčija in Francija, ki imata obe res veliko naročnikov širokopasovnega interneta (29 oz. 25 milijonov, po nekaterih ocenah).

Po drugi strani pa bodo sedaj problemi z jezikom ter seveda s pravicami za (čim hitrejši) začetek ponujanja filmov. Za Nemčijo se ve, da znajo GEMA in njeni prijatelji marsikaj sabotirati, Francija pa ima zelo zaščitniške zakone v dobro kinov - nove filme se lahko preko naročniških storitev vrti šele po poteku treh let od premiere (preko operaterske storitve s set top boxi so lahko na voljo hitreje, po štirih mesecih). Obenem imajo nekateri domači ponudniki že zagotovljene ekskluzivne pravice, kar tudi zna biti problem.

Prvi vpliv bo tako bržkone predvsem na ceno pri obstoječi domači konkurenci (zlasti ponudnikih plačljive satelitske tv). Nemški ProSiebenSat1 je že nekoliko znižal cene, na 7,99 evra na mesec za osnovni video-on-demand paket, Sky Deutchland pa na 12,90 evrov na mesec za isto. Največ upora bi znal pokazati prav Sky, ki ravno te dni združuje svojo britansko, nemško in italijansko izpostavo, da bi imel dovolj denarja za hitrejše dodajanje filmov v svoj katalog.

Konkurenca torej nikakor ni slaba, no, vsaj dokler je ISP-ji ne bodo uspeli kastrirati z degradacijo prenosnih poti do končnih uporabnikov.