Hekerji vdrli v Ebay, priporočljiva zamenjava gesel

Matej Huš

21. maj 2014 ob 18:54:56

Zaradi vdora za zdaj še neznane vrste in obsega je spletni velikan Ebay pozval vse svoje uporabnike, naj čim prej zamenjajo svoja gesla. Napadalci neposredne škode uporabnikom naj ne bi povzročili, a je za vsak primer priporočljiva zamenjava gesel.

Ebay sporoča, da so neznani napadalci uspeli pridobiti dostop do šifrirane podatkovne baze gesel. Najprej so dobili dostop do prijavnih podatkov nekaj Ebayjevih zaposlenih - podrobnosti še niso znane - ki so jih potem izkoristili za nadaljnji dostop do sistema. Ebay zatrjuje, da so finančni podatki, zlasti številne kreditnih kartic, shranjene na drugi lokaciji in niso bile predmet vdora. Prav tako za zdaj še niso zaznali nobenih zlonamernih transakcij, ki bi jih bilo moč povezati s tem vdorom.

Podrobnosti o vdoru še pričakujemo, je pa znano, da je potekal februarja in marca letos. Poleg šifriranih gesel so napadalci pridobili še imena, elektronske naslove, poštne naslove, telefonske številke in rojstne datume. Natančnega števila prizadetih računov Ebay ni mogel razkriti, so pa za Reuters potrdili, da jih je "veliko". Kdor uporablja isto geslo še koderkoli drugod, ga naj zamenja tudi tam.