Pridržali skoraj sto prodajalcev in uporabnikov trojanskega konja

Matej Huš

19. maj 2014 ob 22:24:19

V usklajeni akciji v 16 večinoma evropskih državah so policisti preiskali 359 prostorov, pridržali 97 oseb in zasegli več kot 1100 kosov računalniške opreme, so sporočili iz Europola. Akcijo sta koordinirala Eurojust in European Cybercrime Centre.

Preiskovali so programsko opremo BlackShades RAT, ki omogoča prevzem nadzora nad oddaljenim računalnikom, kamor smo ga namestili. Tam lahko potem pridobimo dostop do datotek, beležimo pritiske na tipkovnici, zajemamo posnetke z vgrajeno kamero ali zašifriramo vsebino trdega diska. Program se prodaja za manj kot 200 dolarjev, nepridipravi pa so ga uporabili za številna izsiljevanja. V ZDA je znamenit primer 19-letne Miss Teen USA Cassidy Wolf, katere posnetke je z uporabo tega programa pridobil 20-letni James Abrahams in jo potem izsiljeval. Zaradi tega početja bo v zaporu preživel 18 mesecev. Na Nizozemskem je neki 18-letnik okužil več kot 2000 računalnikov deklet in pridobil kopico slik in videoposnetkov. Program uporablja tudi sirska vlada, saj z njim lovi aktiviste in upornike.

Akcija je potekala v Avstriji, Belgiji, Čilu, Estoniji, Franciji, Italiji, Kanadi, Moldaviji, Nemčiji, Švici in Veliki Britaniji, ZDA na Danskem, Finskem, Hrvaškem, Nizozemskem. Pridržali so ljudi, ki so se ukvarjali s pisanjem, prodajo in tudi uporabo tega programa.

FBI je medtem zasegel domeno bshades.eu, kjer se je prodajal BlackShades RAT. Kolovodji sta Alex Yücel, ki je bil novembra aretiran v Moldaviji, in Brendan Johnston, ki čakata na sojenje v ZDA zaradi razpečevanja, oglaševanja in razvoja RAT-a.