Xbox končno tudi brez Kinecta

Matej Huš

14. maj 2014 ob 16:36:53

Microsoft se je odločil, da z dražjo konzolo ne more tekmovati s Sonyjevim PlayStationom 4, četudi sami ponujajo zraven Kinect. Odslej bo za sto dolarjev manj naprodaj tudi Xbox One brez Kinecta, in sicer bo stal 400 dolarjev, kar je enako kot Sonyjeva konzola. S tem poizkušajo rešiti glavni problem - Sony je prodal sedem milijonov konzol, Microsoft pa le pet milijonov.

Kaj bo to pomenilo za prodajo, je v intervjuju za Forbes poizkušal pojasniti Microsoftov direktor za marketing in strategijo Yusuf Mehdi. Pojasnjuje, da je Microsoft že več tednov razmišljal o razvezavi Xboxa in Kinecta, sedaj pa je čas za to dozorel. Glavna bojazen je seveda PlayStation 4, od katerega ga je sedaj ločeval Kinect, sedaj pa Xbox One nima nobene res izstopajoče prednosti. Mehdi poudarja, da ima Xbox še vedno prednosti na področju nabora iger, sistema Xbox One Gold za igranje s prijatelji in naposled v celotnem ustroju, ki se ni spremenil, saj Xbox ostaja enotna razvedrila naprava, ki poleg igranja iger ponuja še marsikaj. Microsoft računa tudi, da bo nižja cena prepričala ljudi, ki si Xboxa niso mogli privoščiti, da se zanj odločijo, potem pa si kasneje dokupijo Kinect (ni jasno, koliko bo stal v samostojni prodaji). Nekaj iger namreč brez njega deluje povsem sprejemljivo, nekaj pa je povsem neigralnih. Microsoft namreč vztraja, da je kljub vsemu še vedno glavna filozofija Xboxa Kinect.

Nova verzija Xbox One brez Kinecta se bo začela prodajat 9. junija. Hkrati bo od tedaj mogoče uporabljati aplikacije HBO Go, Netflix in MLB.TV (kjer so pač podprte) brez naročnine na Xbox Gold Live.