Apple pred največjim prevzemom - Beats

Matej Huš

10. maj 2014 ob 11:38:30

Čeprav uradnih potrditev ne iz Appla ne iz Beatsa še ni, Bloomberg in The Wall Street Journal poročata, da bo Apple kmalu - mogoče že prihodnji teden - najavil prevzem podjetja Beats za 3,2 milijarde dolarjev, kar bo Applov največji prevzem v zgodovini.

Apple se zanima za oba dela podjetja, tako za naročniško storitev Beats Music kakor tudi za proizvodnjo slušalk in zvočnikov. Apple v svojih prodajalnah že nekaj časa ponuja Beatsove izdelke, ta pa je minuli mesec začel omogočati nakup naročnine na svojo storitev kar prek Applovih aplikacij (in-app purchase). S tem je do neke mere konkurenčna Applovemu iTunes Radio, a Beats zahteva plačilo naročnine (10 dolarjev mesečno), katere del seveda dobi tudi Apple.

Beats sta leta 2008 ustanovila Jimmy Iovine in Dr. Dre. Podjetje je sprva prodajalo slušalke, ki jih je izdeloval Monster Cable, kmalu pa so ponudbo razširili z lastnimi kosi strojne opreme. Beats Music pa so zagnali šele januarja letos.

Doslej največji Applov nakup sega v davno leto 1997, ko so kupili NeXT in v podjetje vrnili ustanovitelja Steva Jobs. Tedaj so za NeXT odšteli 404 milijone dolarjev, kar bi bilo v današnjih razmerah približno 600 milijonov dolarjev. Applova taktika je namreč nakup več manjših in perspektivnih podjetij, kar počno ves čas, a tega ne obešajo na veliki zvon.