Amazon dobil patent za fotografiranje pred belim ozadjem

Matej Huš

9. maj 2014 ob 12:40:33

Znano je, da je v ZDA mogoče patentirati bistveno več kakor v Evropi, kar je razlog za obstoj patentnih trolov, kakor imenujemo podjetja, ki ničesar ne proizvajajo, le tožarijo se zaradi domnevnih kršitev patentov. Tudi resni proizvajalci se zapletajo v dolge patenten vojne (recimo Apple proti Samsungu), rezultati pa so raznovrstni.

Pred kratkim je Amazon v ZDA dobil patent, ki so ga prijavili leta 2011 in opisuje fotografiranje pred belim ozadjem. V njem Amazon na petih straneh utemeljuje novo tehniko fotografiranja, ki je pravzaprav postavitev, ki jo srečamo v vseh fotografskih studiih. Tehnika sestoji iz štirih ključnih korakov: vključitve zadnjega vira svetlobe, vključitve sprednjega vira svetlobe, postavitve objekta in zajema slike. Amazon pravi, da je pri dosedanjih rešitvah sliko vedno treba obdelati, retuširati ali si pomagati z zelenim ozadjem, medtem ko njihov patent z natančno postavitvijo osvetlitve, kamer in predmeta pred belim ozadjem to odpravlja.

Zelo očitno je, da tega patenta ne bo mogoče izvajati, a vseeno je zanimivo, kaj vse je v ZDA mogoče patentirati. V slovenskem pravnem redu takšnega patenta ni mogoče dobiti. Kaj je z njim želel doseči Amazon, ni povsem jasno, saj bo z njim zelo težko kaj zaslužil.