AMD bojda razvija ARM procesor za tablice

Primož Resman

6. okt 2013 ob 16:30:43

Pri AMD-ju so že pokazali zelo varčne procesorje Fusion, osnovane na arhitekturi x86, ki naj bi se uporabljali v tabličnih računalnikih. Seveda je bilo zraven vključeno še grafično jedro, a splošna težava teh čipov je, da jih praktično ne vidimo na trgu. V svetu mobilnih telefonov in tablic večinoma kraljuje ARM, z izjemo Intela, ki se trudi odrezati svoj del pogače. Pri AMD-ju so tako sprejeli namig, saj bojda pripravljajo nove čipe, v katerih bodo namesto procesorskih jeder x86 uporabljena jedra ARM Cortex-A53 oz. A57. Gre za 64-bitni jedri, kjer je A53 naslednik Cortex-A7, torej gre za manj zmogljivo, bolj varčno jedro, medtem ko je Cortex-A57 64-bitni naslednik jedra A15.

Procesorskim jedrom ARM bo delalo družbo grafično jedro, osnovano na moderni arhitketuri GCN, ki jo poznamo iz nekaterih Radeonov HD 7000. Uporabljeni bodo torej enotni senčilniki, kar bo grafičnemu jedru omogočilo tudi računska, ne le grafična opravila. nVidia bo šele z naslednjo, že 5. generacijo Tegre naredila podobno, medtem ko prve štiri generacije uporabljajo starejšo in manj fleksibilno zasnovo grafičnega jedra.

Težava bi znal biti uporabljen proizvodni proces, saj bodo čipi očitno proizvedeni v 28 nm. Danes to niti ni pretirano hudo, a v začetku 2014, ko bo AMD-jeva ponudba na voljo proizvajalcem tabličnih računalnikov, bi konkurenca lahko že prešla na 20 nm čipe. Vse skupaj je še neuradno, a naj bi zanesljivejše informacije prejeli še pred koncem leta, ko bodo pri AMD-ju osvežili načrte za procesorje, namenjene širši potrošnji.