Izkopali več izvodov E.T.-ja

Matej Huš

27. apr 2014 ob 23:13:33

V mestu Alamogordo v ameriški zvezni Nova Mehika izkopavajo več ton starih iger za Atari, ki so zakopane že 31 let. Med njimi je tudi legendarna igra E.T., ki je izšla leta 1982 po istoimenski filmski uspešnici in je zaslovela zato, ker je v nasprotju s filmom eden največjih polomov v zgodovini. Okrog odloženih in zakopanih kaset za Atari se je spletlo toliko zgodb in mitov, da na koncu skoraj nihče več ni vedel, kaj je res.

Leta 1983 so na smetišču v Alamogordu zakopali 14 tovornjakov neprodanih kaset z igrami, ker je prodaja tistega leta silovito upadla, Atari pa je samo v drugem kvartalu pridelal 310 milijonov dolarjev izgube (kar bi bila danes skoraj milijarda dolarjev). Najbolj znana igra v tem kupu je seveda E.T., ki so jo leta 1982 v naglici sestavili v vsega dobrem mesecu, medtem ko je tedaj razvoj podobnih iger trajal približno pol leta. Razumljivo je E.T. obveljal za eno najslabših iger vseh časov.

Zanimivo je, da se je E.T. sprva prodajal dobro. Izšel je tik pred božično nakupovalno sezono in nekaj mesecev je šel za med, preden je ljudski glas segel dovolj daleč, da so se kupci ustavili - tedaj pač ni bilo interneta. Igre je bila objektivno gledano zanič. Poleg tega je Atari povsem napačno ocenil tako povpraševanje, saj so izdelali veliko preveč kaset, hkrati pa niso računali na katastrofo v letu 1983, ko je prodaja iger strmoglavila s 3,2 milijard dolarjev na manj kot 100 milijonov. Atari je leta 1983 odpustil večino zaposlenih in proizvodnjo preselil na Japonsko, tovarno v Novi Mehiki pa na zanimiv način zaprl.

Sedaj po 31 letih kopljejo na smetišču v Almagorodu, kjer so odkopali ogromno Atarijevih iger. Podviga se je lotil studio, ki snema dokumentarec o Atariju, izkopavanje pa financira Microsoftov Xbox Entertainment Studios. Kaj točno so našli, še niso razkrili (predvsem količine), je pa iz slik in izjav jasno, da so odkrili velike količine kaset z igrami in drugega materiala iz Atarija. Oglasil se je tudi James Heller, ki je projekt zakopavanje tedaj vodil, in dejal, da so zakopali 728.000 kaset.

Kogar igra zanima, si jo lahko pobliže ogleda.