Francija: Google nam dolguje milijardo evrov davkov

Matej Huš

27. apr 2014 ob 16:13:48

Google še vedno s pridom izkorišča različno davčno obravnavo v evropskih državah, zaradi česar plačuje prenizke davke, podjetju očita Francija. Ta je že leta 2012 sprožila preiskavo zaradi suma utaje davkov (in pri tem ni edina, niti ni Google edini grešnik). Francoska davčna uprava trdi, da ji je Google dolžan za milijardo evrov davkov.

O izmikanju davkov multinacionalk smo že pisali. Glavna zamisel je pametna razporeditev podružnic, ki so v Evropi najraje kar na Irskem, ki je z nizko davčno stopnjo 12,5 odstotka in ureditvijo davčnega rezidentstva, ki omogoča popolno izogibanje obdavčitvi, zelo privlačna. Podjetja v EU prodajajo prek irske podružnice, potem pa tamkajšnje dobičke prek ovinka na Nizozemskem (postopku se reče irski sendvič) in druge irske podružnice na koncu odpeljejo v davčne oaze. Konkretno je Google na Irskem ustanovil Google Ireland Limited, ki sklepa pogodbe v EU, a potem prek Nizozemske plačuje drage licenčnine Google Ireland Holdings, ki pa je oseba bermudskega prava. Druge evropske države seveda vztrajajo, da bi morala podjetja plačevati davke v Franciji, če na primer poslujejo s francoskimi državljani.

Razmerja so ekstremna. V letu 2011 je Google v Franciji uradno ustvaril 138 milijonov evrov prihodkov, na Irskem pa 12,4 milijarde - skoraj stokrat več! Google ima pisarne v Franciji in obilno posluje s francoskimi podjetji, a ti vse pogodbe o oglaševanju sklepajo z irsko podružnico, četudi so pogodbe napisane v francoščini in podpisane v Franciji. To je tudi jabolko sporo in edina nepravilnost, ob katero se je lahko obregnila Francija, saj mahinacije z irskimi holdingi in nizozemskimi poštnimi nabiralniki niso nezakonite.

To sklepanje pogodb v francoščini v imenu irskega podjetja pa po mnenju francoske davčne uprave ni zakonito, zato so sedaj potrkali na Googlova vrata. Tako je iz Googlovega četrtletnega poročila razvidno, da je podjetje začelo oblikovati rezervacije za primer, da bo moralo v Franciji davek doplačati. Sicer trdijo, da polno sodelujejo s francoskimi oblastmi in da verjamejo, da je njihov davčni obračun pravilen, a za vsak primer se vseeno pripravljajo na možnost višje davčne osnove in odmerjenega davka. Praktično enake očitke imajo vse evropske države.