Razprtije na vrhu reddita

Mandi

18. apr 2014 ob 08:45:01

(Še vedno) priljubljeni novičarski agregator reddit je te dni umaknil svojo glavno tehnološko podstran (subreddit) r/technology s seznama "privzetih" oz. priviligiranih 25 podstrani, na katere so avtomatsko naročeni vsi novo registrirani uporabniki portala. Posledično bo r/technology deležen vidno manj obiska, s tem pa tudi manjših možnosti, da se tam izpostavljene zgodbe znajdejo tudi na prvi strani, ki je rezervirana za res najbolj izpostavljene novice.

Razlog za takšno "kazen" je v kršitvah in internih kregarijah med voluntersko moderatorsko ekipo, ki bedi nad podstranjo. Moderatorji so, zgleda, bili že kar naveličani določenih tem, npr. "NSA", "Bitcoin", oz. "Obama", zato so antispam filtre na podstrani nastavili tako, da so prijavljene novice s temi besedami v naslovu avtomatsko zavrnili. To je pomenilo, da novica z besedo "NSA" v temi skoraj več ni mogla priti na vrh te podstrani - kar pa ni bilo nujno prav, ker tovrstne novice uporabnike še vedno zanimajo. Podobno so že pred meseci storili za nekatere druge ključne besede, npr. "Tesla".

Moderatorji so svojo odločitev branili s tem, da gre za trenutno preveč "politične" teme, zaradi česar jih je bilo novic z njimi v zvezi "preprosto preveč", da bi jih njihova moderatorska ekipa lahko vse ročno prečistila. A zanimivo, glede tega pravzaprav ni bilo strinjanja znotraj celotne moderatorske ekipe, ampak so odločitev sprejeli zgolj starejši (senior) admini, mlajše in bolj dela voljne kolege pa samovoljno pobrisali, namesto da bi raje dodali še dodatne moderatorje in problem rešili tako. Reddit ima namreč precej aktivno skupnost in posledično precej ljudi, ki bi rade volje moderirali, a politika nekaterih podstrani je žal taka, da to vidijo kot privilegij, pridržanim redkim in njihovim še redkejšim prijateljem.

Sodu je dno izbilo dejstvo, da je eden od moderatorjev tudi izvorni soustanovitelj reddita, Alexis Ohanian, sicer že lep čas neaktiven, po tem, ko je zvedel za peripetije, preprosto pobegnil, namesto da bi branil odločitve svojih kolegov.

r/technology se tako pridružuje nezavidljivemu seznamu podstrani (npr. r/atheism), ki so s kregarijo moderatorjev uspele zavoziti svoj priviligiran položaj.