Manj običajni prevzemi

Matej Huš

14. apr 2014 ob 21:55:36

Google je podjetje, ki se ukvarja predvsem s programsko opremo in storitvami, a zelo dobro ve, da bo v prihodnosti pomembna tudi strojna oprema. Zato vsake toliko časa presenetijo s kakšnim zanimivim prevzemom, kot je bil decembrski nakup Boston Dynamics. To pot kupujejo Titan Aerospace, ki se ukvarja z brezpilotnih plovil na sončni pogon. Titanova plovila na sončni pogon lahko teoretično v zraku ostanejo več let in nosijo več kilogramov koristnega tovora, predvsem inštrumentov. Google ni bil edini, ki se je zanimal zanj, saj je prehitel Facebook, ki je pred tem za podjetje ponujal 60 milijonov dolarjev.

Titan je uporabna pridobitev za Google, saj mu bo pomagal pri zbiranju zračnih posnetkov za Google Maps in Google Earth. Prav tako bo lahko sodeloval pri projektu Google Loon, v okviru katerega poizkuša Google z baloni dostaviti internetno povezavo na nepokrita območja. Google je tudi kupil podjetje Makani, ki se ukvarja s precej futurističnim pridobivanjem energije v visoko na nebo in pošiljanju na zemljo po dolgem vodniku.

Facebook, ki je neuspešno kupoval omenjeni Titan, je potem nabavil pet zaposlenih iz britanskega podjetja Ascenta, ki so pred tem delali na projektu Zephyr. Tudi to je brezpilotno letalo na sončni pogon, in tudi Facebook ima podobne načrte, kako prinesti internetno povezavo do krajev, ki so še nepokriti.

Apple pa je zadnje čase skorajda obseden z zelenostjo svojega poslovanja. Da bi povečali odvisnost od obnovljivih virov energije, bodo kupili kar celo elektrarno. Apple v zvezni državi Oregon kupuje manjšo hidroelektrarno, saj v bližini gradijo dva podatkovna centra. Elektrarna naj bi proizvajal 3 do 5 MW električne energije, kar je sorazmerno malo, saj večji podatkovni centri porabijo tudi nekajkrat toliko energije.