Novi tožbi zoper Megaupload

Matej Huš

11. apr 2014 ob 18:43:53

Ameriška cehovska organizacija filmskih studiev MPAA je vložila civilno tožbo zoper podjetje Megaupload, ki je upravljalo do predlani aktivno spletno stran za deljenje datotek, ustanovitelja Kima Dotcoma in še dva nekdanja menedžerja v podjetju. Megaupload je uradno deloval kot skladišče podatkov v oblaku (cloud storage service), a se je izrodil tudi v stran za širjenje avtorsko zaščitenih vsebin.

MPAA v tožbi Megauploadu očita, da so njegovi glavni upravljavci podpirali in vzpodbujali deljenje avtorsko zaščitenih vsebin, s čimer so se finančno okoristili. Kot pravijo, je imel Megaupload sistem vzpodbud in nagrad, ki je uporabnike motiviral pri nalaganju najbolj priljubljenih vsebin (filmov, serij), saj so jim izplačevali denar sorazmerno s številom prenosov njihovih datotek (a šele od 10.000 prenosov dalje).

Le nekaj dni po tej tožbi se je zgledu pridružila še glasbena cehovska organizacija RIAA, ki je prav tako vložila svojo tožbo zoper Megaupload in Dotcoma. V njej trdijo pravzaprav isto, le da se navezujejo na glasbo in ne na video vsebine. Obe tožbi citirata obtožnico iz leta 2012, v kateri ameriško pravosodje trdi, da je Megaupload ustvaril 175 milijonov dolarjev protipravne premoženjske koristi.

Dotcom, ki se že bori proti izročitvi ZDA (trenutno živi na Novi Zelandiji), odvrača, da so nove tožbe fantazijske in da gre za splošen napad Hollywooda na hrambe podatkov v oblaku. Proti Dotcomu teče kazenski postopek v ZDA prav zaradi kršitev avtorskih pravic z Megaupload, zaradi česar mu grozi do 20 let zaporne kazni. Sam obtožbe zavrača, ker naj bi Megaupload delovala povsem v skladu z DMCA, zaradi česar naj bi zanj veljala doktrina varnega pristana (imuniteta, dokler redno in hitro brišejo sporno vsebino, na katero so opozorjeni).