Bo Xbox One emuliral Xbox 360?

Primož Resman

8. apr 2014 ob 11:33:14

Z vsako generacijo novih konzol je mogoče slišati tarnanje, da igre s stare generacije niso več podprte. To je razumljivo, če imajo igralci obsežno zbirko, sploh fizičnih medijev, a je nepodpora tudi povsem logična, če pogledamo arhitekture, na katerih tečejo posamezne generacije konzol. Sonyjeva PlayStation 1 in 2 sta bila sicer med seboj združljiva, medtem ko je igre za PS2 PlayStation 3 podpiral le v prvih izdajah. Slednje je bilo mogoče zahvaljujoč dodatnemu čipu, ki je bil pravzaprav miniaturen PS2. V primerjavi s prejšnjo generacijo PS4 namesto kompleksne arhitekture Cell iz PS3 uporablja AMD-jeve čipe, osnovane na x86. Xbox One ima zelo podoben čip, kjer je predhodnik, Xbox 360, porabljal trojedrni procesor, osnovan na IBM-ovi arhitekturi PowerPC.

Vseeno pri Microsoftu na glas upajo, da bi lahko podprli emuliranje Xbox 360 na Xbox One. Novice o razmišljanju prihajajo s konference Build, kjer je vprašanje, če bo to mogoče, zastavil gledalec iz publike, odgovarjal pa je Frank Savage, odgovoren za sodelovanje s partnerji. Razmišljanja seveda ne pomenijo, da bo v prihodnosti mogoče v Xbox One vtakniti DVD za Xbox 360 ter ga pognati, saj se projekt zlahka izkaže za neuspešnega. Še več, na Ars Technici izpostavijo bolj verjeten scenarij, kjer bi igre za Xbox 360 zapakirali kot 'stare klasike' in jih ponudili na spletni trgovini. To lastnikom obsežnih zbirk seveda ne pomaga, a točno to je Sony počel z igrami za PlayStation 1 in 2, ki so v takšni obliki na voljo v trgovini PlayStation Network.

Upajmo, da se bo arhitektura x86 za nekaj generacij obdržala kot srce konzol, da bo vsaj za nekaj časa konec tarnanja nad nezdružljivostjo generacij.