Lažna aplikacija za Tor na iOS v App Storu več mesecev

Matej Huš

22. mar 2014 ob 11:15:18

Čeprav Apple trdi, da aplikacije pred vključitvijo v njihovo spletno prodajalno prestanejo strog preizkus, se včasih skozenj izmuzne kakšna nesnaga. Tak primer je Tor Browser, ki je bil v App Storu na voljo od novembra, čeprav je Apple že decembra dobil informacijo, da gre za zlonamerno, lažnivo in škodljivo aplikacijo. Tor je način za anonimno brskanje po internetu, kjer se podatki šifrirajo, potem pa posredujejo v omrežju prek več vozlišč do končnega mesta, ki ne ve, kdo je stran obiskal.

Apple se je na decembrsko obvestilo odzval z besedami, da bodo razvijalcem aplikacije dali možnost, da pripravijo svoj odgovor in aplikacijo ubranijo. To se je zgodilo 3. januarja. Od takrat sprememb ni bilo, aplikacija je še vedno enaka, kot je bila novembra. To umik se ni zgodil in čeprav se je zoper aplikacijo pritoževalo čedalje več uporabnikov, je ta na App Storu ostala. Zgodba je več zaleta dobila ta teden, ko je Runa Sandvik iz uradnega projekta Tor na Twitterju Apple javno pozvala k umaknitvi aplikacije.

V projektu Tor poudarjajo, da kdor želi anonimno brskati po spletu, mora aplikacijo sneti z uradne strani. Glede omenjene aplikacije so se zatekli k planu B, to je neposredno kontaktiranje Windowa Snyderja in Jona Callasa iz Appla. Če tudi to ne bo delovalo, bo plan C vključeval široko akcijo na Twitterju. Za zdaj se zdi, da je bil plan B, saj je - sicer brez Applovega komentarja - omenjena aplikacija izginila iz App Stora.

Vseeno je treba poudariti, da je v Applovi spletni prodajalni bistveno manj škodljivih aplikacij kot v Googlovu, ker je Applov postopek preverjanja natančnejši.