Sonyjev Morfej za navidezno resničnost v PS4

Matej Huš

20. mar 2014 ob 07:04:36

Sony je predstavil projekt Morfej (Project Morpheus, imenuje se po grškem bogu sanj in ne po liku iz Matrice), kakor se trenutno imenuje njihov sistem navidezne resničnosti za PlayStation 4. Morfej je še prototip, trenutni rezultat triletnega dela pa je na slikah videti zelo prepričljivo.

Morfeja si nadenemo na glavo in nam prikazuje sliko v ločljivosti 1080p z 90-stopinjskim kotom pogleda. Vgrajene ima tudi merilnike pospeška in žiroskope, ki omogočata beleženje informacij o premikanju in njihovo posredovanje konzoli, ki potem ustrezno spreminja izrisano sliko. Podatki o spremembi položaja se odčitavajo 100-krat v sekundi. Na ta način se slika premika, ko premikamo glavo, kar daje vtis navidezne resničnosti. Poleg tega omogoča krmiljenje z DualShock 4 in PlayStation Move, ki jo spremlja PlayStation Camera.

Podrobnosti o zakasnitvah, številu prikazanih sličic na sekundno in podobno so ostale neznanka. Sony namreč poudarja, da gre za delujoč prototip, zato tudi že znane karakteristike niso dokončne, ampak predstavljajo zgolj ta hip delujoče stanje. Dodali so še, da Morfej ne bo omejen le na igre, ampak bo tudi za siceršnjo uporabo. Pri razvoju so se osredotočili na šest točk: sliko, zvok, sledenje, krmiljenje, ergonomijo in vsebino. Vse so enakovredno pomembne, če želimo uporaben izdelek. Kar se tiče zvoka, bo Morfej uporabljal 3D-avdio, ki ga je razvil Sony.

Najpomembnejšega podatka, torej kdaj bo Morfej na voljo, pa Sony ni razkril.