Office prihaja na iOS

Matej Huš

14. mar 2014 ob 21:25:29

Verzija Microsoftovega pisarniškega paketa Office za uporabo na Applovih mobilnih napravah z operacijskim sistemom iOS je tik pred vrati. Kot pravijo viri blizu podjetja, je Office za iOS že dokončana in čaka le še na odločitev izvršnega direktorja Nadelle, kateri datum bo najprimernejši za izid.

V Redmondu morajo pohiteti, saj gre za eno največjih zamujenih priložnosti. Po nekaterih ocenah Microsoft izgubi skoraj sedem milijonov dolarjev dnevno (oportunitetna izguba), ker še niso izdali verzije Office za iPade. Konkurenca namreč ne počiva.

Verzija Officea za namizne Mace obstaja že vrsto let, zadnja inačica pa je izšla oktobra 2010, za letos pa je v izdelavi prenovljena verzija. To naj bi se zgodilo v drugi četrtini tega leta. A to ni dovolj, saj so glavne molzne krave sedaj mobilne naprave.

Kako resno mislijo z napadom na platformo iOS, priča tudi podatek, da naj bi bil OneNote za Mace na voljo brezplačno. To bo sicer veljalo tudi za Windows. Poleg tega bo imel OneNote razširitve za priljubljene brskalnike, ki bodo omogočali lažje deljenje vsebin s spletnih strani z drugimi. Toda čaka jih težko delo, saj so na iPhoni že trdno usidrani Evernote, Dropbox in podobni. Tu najdemo še Google Docs in nišne izdelke, kot so Quip, Prezi, Paper, Smartsheet itd. Ali bo Microsoft uspel navdušiti tudi mlado generacijo uporabnikov iNaprav, ostaja veliko vprašanje. Zagotovo bo odvisno tudi o cenovne politike, o kateri ni znanega še nič, čeprav so pred leti okrog krožile divje zamisli.