Evropski mobilni operaterji bi se združevali, dvigovali cene

Mandi

10. mar 2014 ob 09:32:39

Deset velikih evropskih mobilnih operaterjev, med njimi Deutche Telekom, Orange, Vodafone in Telekom Austria (zadnji tudi 100% lastnik našega Si.Mobila), je podpredsednici Evropske komisije in komisarki za digitalno agendo Neelie Kroes poslalo protestno pismo z namenom, da naj jim vendarle dovoli malo več konsolidacije (združevanja) in dviganja cen njihovih storitev. Sedanja zakonodajna situacija, tako oni, naj bi bila namreč preveč stroga. In prav zaradi tega evropski operaterji po tržni kapitalizaciji, dobičkih in prosti gotovini na računu, ne bi mogli več slediti ameriškim oz. azijskim konkurentom, ki naj teh ovir ne bi imeli. Nemški Telekom je zato že moral omiliti lanske obljube o dvigu dividend, Orange pa je dividende kar zmanjšal, ker mu prihodki že nekaj četrtletij pač padajo.

Pismo ni naključno tempirano. Prav te dni je pred Generalnim direktoratom za konkurenco na preizkušnji poskus združitve tretjega in četrtega največjega operaterja v Nemčiji (podružnice španske Telefonice in nizozemskega KPN), obenem so interes za nakup drugega največjega francoskega operaterja SFR izrazili kar štirje domači bogataši, prav tako pa bi rad agresivni kitajsko/hongkonški konglomerat Hutchison postal lastnik še enega evropskega operaterja, irskega O2. Za nadaljevanje vseh teh procesov je seveda potrebno soglasje Generalnega direktorata za konkurenco, ki pa ima zadržke, saj bi vse te konsolidacije vodile v dvig cen za potrošnike. Operaterji tega niti ne zanikajo, celo pravijo, da so dvigi cen nujni za pokritje stroškov izgradnje omrežja. Njihovo regijsko združenje GSMA je namreč izračunalo, da Evropa pošteno zaostaja na trgu širokopasovnega mobilnega interneta in to kljub temu, da je prodor mobilne telefonije na stari celini pravzaprav največji.

Operaterji zato prosijo za ustrezne "evolucijske spremembe Unijine politike varovanja konkurence, in sicer v smer, da se dovoli potrebno prestrukturiranje trga in združevanje podjetij ter s tem omogoči konkurenčno gospodarsko klimo in dvig konkurenčnosti evropskega gospodarstva". Prosto prevedeno, želijo si združevanja, enotnih vseevropskih dražb frekvenc ter posledično manjšega podatkovnega paketa za še več evrov na mesec.

V zameno so več kot pripravljeni ponuditi znižanje stroškov za klice iz tujine, saj, če bo po njihovo, "tujine", kmalu sploh ne bo več, pač pa zgolj pol ducata vseevropskih operaterjev.