Prihaja LG G2 Mini

Primož Resman

19. feb 2014 ob 20:36:18

Ko je Sony predstavil manjšo verzijo Xperie Z1, so jo označili s pridevnikom Compact namest z bolj običajnim Mini. Razlog za to se je skrival v nekoliko drugačnem pristopu, kjer sta HTC in Samsung pridevnik Mini uporabila za manjše, a tudi bistveno manj zmgoljive izdaje v primerjavi s paradnimi konji, kar v primeru Sonyja ne drži (manjši je le zaslon, ostale specifikacije so enake). Zdaj Sonyjevo odločitev za ne-uporabo besede mini še dodatno potrjuje LG.

Uradna predstavitev LG-jevega G2 Mini se bo sicer zgodila šele na Mobile World Congress prihodnji teden, a že zdaj lahko razkrijemo praktično vse specifikacije. Medtem ko LG G2 pride s 5,2-palčnim zaslonom, v primeru LG G2 mini ta meri 4,7 palca. Ne gre torej toliko za majhno kot zgolj manjšo izdajo. Situacija se nato le slabša, saj ima zaslon ločljivost vsega 960 x 540 pik, kar je v času, ko nekateri tarnajo nad npr. Motorolinim 4,7-palčnim zaslonom z ločljivostjo 1280 x 720 pik v Moto X, popolnoma neprimerno. Namesto Qualcommovega Snapdragona iz družine 800 iz LG G2 se v LG G2 mini skriva le Snapdragon 400, ki ga sicer najdemo v izredno ugodnem (in hitro delujočem) Motorolinem Moto G. Na nekaterih področjih sveta bo procesor Sanpdragon 400 zamenjala NVIDIA-ina Tegra 4i, ki prinaša podobno zmogljivost.

Ceno so pri LG znižali še z uporabo fotoaparata, ki ima senzor z 8 milijoni točkami za zajem slike, ter tako, da modem za povezovanje na mobilna omrežja ne uporablja standarda LTE. 2440 mAh baterijo bo mogoče odstraniti, 8 GB notranjega pomnilnika bo mogoče razširiti s pomnilniško kartico, telefon pa bo od marca naprodaj z nameščenim Androidom 4.4. Nabor specifikacij, razen zaslona, niti ni tako slab, sploh za cenovno ugodno napravo, a bode dejstvo, da ta nosi nosi izredno podobno ime LG-jevemu paradnemu konju. Takšno početje predstavlja težave predvsem za proizvajalce, ki uspejo pripraviti dejanske pomanjšane izdaje svojih paradnih konjev.