Prihajajo chromeboxi

Matej Huš

9. feb 2014 ob 18:32:16

Prenosni računalniki z operacijskim sistemom Chrome OS (tako imenovani chromebooki) so se že dodobra uveljavili na trgu, sedaj pa na vrata trkajo še namizni računalniki z istim operacijskim sistemom. Chromeboxi, kot se bodo imenovali, utegnejo postati hit letošnjega leta. Svoja predstavnika sta že napovedala Hewlett-Packard in Asus, medtem ko ima Samsung svoje že na trgu.

Prvi je ta teden svojega predstavil Asus. Asusov Chromebox bo na voljo v več okusih, odvisno od globine denarnice in želja. Procesor bo lahko Celeron 2955U (dvojedrnik s taktom 1,4 GHz) ali pa Core i3-4010U (dvojedrnik, 1,7 GHz) oziroma Core i7-4600U (dvojedrnik, 2,1 GHz). Vsi bodo podpirali izris slike v ločljivosti do 4K, imeli pa bodo 16 GB SSD (in zraven še 100 GB prostora na Google Drivu), 2 ali 4 GB pomnilnika, štiri priključke USB 3.0, bralnik kartic SD, Bluetooth in Wi-Fi. Vse to so stlačili v oziroma na škatlo velikosti 12,4 x 12,4 x 4,2 centimetra. Naprava pride na prodajne police prihodnji mesec, prodajna cena pa se bo začela pri 180 dolarjih (za najšibkejšo verzijo s Celeronom in 2 GB pomnilnika).

Svoj odgovor je pripravil tudi HP. Ta bo na voljo v treh barvah, in sicer v beli, črni in zeleni. HP kaj dosti ni razkril, a vidimo, da bo škatla podobne velikosti (slabih 15 centimetrov v dolžino in širino), v notranjosti pa bo tiktakal procesor Intel Core i7 četrte generacije. HP-jev Chromebox pride spomladi, o ceni in drugih značilnostih pa lahko le ugibamo.

Ni pa nujno, da so chromeboxi poceni naprave za domačo zabavo, dokazuje Google. V četrtek so pokazali poslovno verzijo, ki je namenjena videokonferencam, saj podpira tudi Google+ Handouts in Google Apps. Podpira do 15 udeležencev, ki se lahko priključijo od koderkoli na svetu, potrebujemo le svoj elektronski naslov pri Gmailu. V paketu najdemo še kamero z ločljivostjo Full HD, mikrofon, tipkovnico in USB-adapter. Za zdaj je naprodaj le v ZDA, kjer stane 1000 dolarjev, a pride še letos tudi na Staro celino.