Toshiba premika meje zaslonov ultrabookov s KIRAbookom

Primož Resman

18. apr 2013 ob 19:29:49

Nedvomno je bil pred enim letom daleč najboljši ultrabook Applov MacBook Air. Pravzaprav ne sledi vsem specifikacijam, ki jih Intel zahteva, da proizvajalci lahko svoj izdelek označijo kot ultrabook, niti Apple verjetno noče svojih izdelkov označevati z marketinškimi imeni, namenjenimi za na Windows osnovane računalnike. Kakorkoli že, ultrabooki so bili predvsem do prihoda procesorjev Sandy Bridge bolj klavrni izdelki, stanje pa se je še dodatno popravilo s procesorji Ivy Bridge. Z zadnji generacijo, pred slabim letom, smo dobili že zelo dobre prenosnike. Praktično vsi boljši izdelki sicer po zasnovi in izgledu precej kopirajo Apple, a vseeno vidimo nekaj posebnosti. Izstopal je tako npr. Asusov ZenBook Prime, ki je v različnih konfiguracijah v 13 oz. 11 palcih ponujal ločljivost kar 1920 x 1080 pik. Od takrat so Asus na tem področju ujeli tudi drugi proizvajalci (Dell z XPS 13, Samsung s Series 9, itd.), ključno pa je, da je vsem tem zaslonom skupen tip panela - IPS.

MacBook Air še vedno namreč uporablja panel tipa TN (sicer res kakovosten primerek, a vseeno TN) z nekoliko nižjo ločljivostjo. Apple seveda ponuja še gostejši MacBook Pro Retina z zaslonom tipa IPS v 13-palčnem ohišju, a je ta tudi težji in debelejši od konkurenčnih ultrabookov. A nič več, saj so pri Toshibi predstavili KIRAbook. KIRAbook ni samo nov 13-palčni ultrabook, ta je zgolj prvi predstavnik nove Toshibine znamke. V liniji KIRA se bodo osredotočali predvsem na visokokakovostno zasnovo in izdelavo svojih izdelkov (verjetno ne le prenosnikov), bodo premikali tehnološke meje ponujenih izdelkov in bodo ponujali podporo uporabnikom (verjetno samo v razvitih deželah), ki bo prekašala konkurente, tudi Apple.

Če bodo vse to uresničili, bomo še videli, a KIRAbook kaže, da so začeli v pravi smeri. 13-palčni ultrabook je namreč opremljen z zaslonom z ločljivostjo 2560 x 1440, ki ga trenutno prekašata le prej omenjen MacBook Pro Retina ter Googlov ChromeBook Pixel. Zaslon je vstavljen v ohišje iz magnezijeve zlitine, tipkovnica je osvetljena, na voljo je na dotik občutljiv zaslon, itd. Osnovna konfiguracija sicer nima na dotik občutljivega zaslona, a ima, za razliko od prenekaterega ultrabooka, že serijsko 8 GB pomnilnika ter 256 GB velik pogon SSD. Nekoliko so prihranili še pri procesorju, ki je zgolj Intlov Core i5, medtem ko je v zmogljivejših različicah na voljo tudi procesor iz družine Core i7. Žal zaslon in tanko ter lahko ohišje pomenita visoko ceno. V ZDA npr. MacBook Pro Retina v 13-palčni izvedenki od pocenitve dalje stane vsega 1500 dolarjev (in je opremljen s 128-gigabajtnim SSD-jem), medtem ko osnoven model KIRAbooka stane 1600 dolarjev. Za dodatnih 200 dolarjev KIRAbook dobi na dotik občutljiv zaslon (podpira 10 hkratnih dotikov), medtem ko za 2000 dolarjev kupci poleg na dotik občutljivega zaslona dobijo še prej omenjen procesor Core i7.

Nekoliko visoko ceno upravičuje prostornejši SSD in lažje ohišje (v primerjavi z MacBook Pro Retina 13") ter 24-urna, 7-dnevna telefonska podpora, na kateri naj bi bili svetovalci na voljo v največ 45 sekundah. Poleg tega bosta na prenosnike naložena Adobova paketa Photoshop Elements 11 in Premiere Elements 11. Prednaročila se začnejo 3. maja, splošna prodaja pa 12. maja.

Dandanes prenosnik očitno ni več prenosnik, če nima v imenu besede book...