D-Wave Two, namesto kvantnega računalnika 15-milijonska prevara?

Matej Huš

3. feb 2014 ob 19:46:54

Kvantni računalniki so sicer tehnologija prihodnosti, a nekaj drobcev te prihodnosti imamo že danes. Tu ne mislimo ortodoksnih kvantnih algoritmov, ki so po veliko napora predlani pokazali, da je tri krat pet enako petnajst, ampak komercialni računalnik D-Wave Two. Mlado kanadsko podjetje D-Wave je namreč izdelalo že dva kvantna računalnika s precej dolgočasnima imenoma D-Wave One in D-Wave Two.

Google in NASA sta lani za 15 milijonov dolarjev kupila en primerek D-Wave Two, a še danes ni jasno, ali nista nemara kupila mačka v žaklju. D-Wave trdi, da je njihov kvantni računalnik osnovan na principu kvantnega pripenjanja (quantum annealing). Gre za eksotično tehniko adiabatnih kvantnih računalnikov, ki je ni mogoče neposredno prevesti na šolske kvantne algoritme (recimo Shorova faktorizacija ali kvantno iskanje). Ker D-Wave ne zna ali noče podrobno razkriti, kako točno deluje D-Wave Two, so skeptiki glasni že od samega začetka.

Medtem ko D-Wave trdi, da gre za pravi 512-bitni kvantni računalnik, se dvomi vrstijo. Letos so znanstveniki objavili že dva znanstvena članka, v katerih dokazujejo, da D-Wave Two ni nič hitrejši od klasičnih računalnikov. Ekipa raziskovalcev iz Berkleyja in IBM-a je namreč našla klasični algoritem, ki zelo dobro popiše rezultate in delovanje D-Wava Two.

Sta torej Google in NASA plačala 15 milijonov dolarjev za zgolj zelo zapleten klasičen računalnik? Trenutno ne ve nihče. A četudi to drži, je prevarati Google in NASO za 15 milijonov dolarjev velik dosežek.