Na Steam prihaja lokalno oddaljeno igranje

Primož Resman

28. jan 2014 ob 17:19:32

Ko so pri Valve predstavili SteamOS, so ponosno dejali, da bo na njem delovala prav vsaka igra na Steamu, če bo v hiši na voljo dovolj zmogljiv računalnik, opremljen z Windows. Nabor iger za Linux je namreč bistveno bolj omejen kot za Windows, a so se tej omejitvi nekoliko ognili z možnostjo oddaljenega lokalnega igranja, kjer igra pravzaprav teče na z Windows opremljenem domačem računalniku, prikazuje pa se na računalniku oz. konzoli s SteamOS. To kot kaže ne bo na voljo le za uporabnike SteamOS-a, saj so pri Valve povedali, da že testirajo beta različico, ki bo na voljo tudi za uporabnike običajnih Steamovih odjemalcev. Sprva se kot rečeno osredotočajo na oddaljeno igranje z računalnikov, na katerih teče Windows (predvsem zaradi nabora iger), a bo kot črna škatla za računanje v prihodnosti mogoče uporabiti tudi Mace in računalnike, na katerih teče Linux.

Za odjemanje bodo po drugi strani že od samega začetka podprte vse platforme. To pomeni, da se bo na primer mogoče udobno namestiti v dnevni sobi oz. v spalnici, odpreti svoj (grafično) manj zmogljivi prenosnik (recimo delovni Ultrabook) ter prek Steama s svoje igričarske zverine zagnati grafično najbolj zahtevno igro. Celoten postopek za povezovanje je mogoče v celoti opraviti z odjemalnega sistema, saj morata biti oba povezana v Steamov račun istega uporabnika. Povezava je direktna, prek domačega omrežja (za resnično oddaljeno igranje bo torej potreben VPN, a bo tako jasno močno trpela kvaliteta na račun omejene pasovne širine in bistveno višje latence). Znotraj doma je s hitrim brezžičnim omrežjem (802.11ac) in brez okoliških signalov oddaljeno igranje delovalo odlično, malo manj odlično pa z zgolj 802.11n povezavo, kjer je situacijo poslabšal naval sosedov na podobnih frekvencah.

Situacijo se lahko izboljša tako, da se zmanjša količino prenesenih podatkov (manjša ločljivost videoprenosa), daleč najbolj enostavna rešitev pa je uporaba ožičenih povezav. Če si npr. že lastite zmogljiv igričarski računalnik, v dnevno sobo postavite zgolj varčno škatlico, kot je Intelov NUC ali eden izmed cenejših SteamBoxov in kar naenkrat dobite zmogljivo igralno konzolo. V beta fazi, ki ima omejeno odprtost za javnost, vse igre še ne delujejo, a se bo to seveda spremenilo do javnega izida.