Šušlja se o še večjih iPhonih

Mandi

25. jan 2014 ob 13:45:53

The Wall Street Journal (ponovno) piše, da naj bi Apple resno delal na dveh večjih modelih iPhona, enem z okoli 4.5'' in drugim z okoli 5'' diagonalo. Besede so precej pogumne: manjši naj bi bil celo že v pripravah na proizvodnjo, izšel pa naj bi enkrat v drugi polovici leta kot odgovor na bogato ponudbo večjih Android telefonov oz. phabletov. Ob izidu naj bi Apple tudi obupal nad plastičnimi modeli 5C. Sklicujejo se na dobro obveščen, a neimenovan vir.

Omenja se tudi, da bi šestica lahko izšla že junija letos, in sicer na razvijalskem dogodku WWDC, čeprav september zaenkrat ostaja bolj verjetna možnost. V igri naj bi bile dokaj radikalne spremembe izgleda, morda celo brez značilnega home gumba. Za zaslon se ve, da bo Sharpov, velikost in resolucija pa sta predmet ugibanj, a upognjen naj ne bi bil. Pa odznotraj? Imel naj bi prenovljeni osrednji čip A7, do 128GB prostora (kar ne bo poceni), 12-16 megapikselno kamero, morda iOS 8. Nekateri se nadejajo tudi NFC in brezžičnega polnjenja.

WSJ-jevo novičko so že povzeli številni viri in navdušenih komentarjev ne manjka. Zopet drugi, med njimi Gruber, ki pravi, da je v novički daleč preveč pogojnikov in nejasnosti, da bi še letos lahko iz tega kaj bilo. Ocenjuje, da nas čaka zgolj manjša posodobitev iPhona, najverjetneje septembra, ter da 5C še ne bo šel stran. Resda se ne prodaja prav dobro, a to naj niti ni bi bil cilj. Bolj kot prodaji naj bi bil namenjen prepričevanju ljudi, da primaknejo tiste dodatne cekine za najnovejšo različico. Če pa že kupijo cenejšo različico, podjetje stane manj, kot če bi namesto nje prodajali svež izvod lanskega modela. Na ta način se povprečni dobiček na prodano napravo še zviša. Strategijo so že pred prihodom 5S potrdili vsi večji ameriški operaterji. Petke večinoma sploh ne prodajajo več. Dobi se 5S (za od 200-400$), 5C (od 100-200$), potem pa zgolj še štirico za 0 dolarjev (vse ob dvoletni vezavi).

Bomo videli ... sicer pa ravno danes mineva 30 let od predstavitve prvega Macintosha.