CES 2014: Toshibini prenosniki z ločljivostjo 4K

Matej Huš

11. jan 2014 ob 00:03:03

Mogoče bi ob letošnjem pregledu dogajanja na CES-u dobili vtis, da se vse vrti le okrog pametnih televizorjev visoke inteligence in ločljivosti, a to je le del zgodbe. Na prizorišče prihajajo tudi prenosni računalniki, ki imajo zaslone s povsem primerljivimi ločljivostmi. Toshiba je predstavila štiri nove prenosnike.

Prvi je bil na vrsti Satellite P50t, ki ima zaslon ločjivosti 3840 x 2160 ali krajše 4K. Ker meri 15,6 palca po diagonali, se to preračuna v 282 točk na kvadratni palec, kar je primerljivo z mobilnimi telefoni z najboljšimi zasloni (recimo iPhone 5S ima 326 ppi). Kakšen vtis bo Satellite P50t pustil na koncu, težko sodimo, ker ga je Toshiba predstavila v starem ohišju njegovega predhodnika. Ko bo poleti izšel, bo ohišje novo in izpiljeno ter manj okorno. Podrobnih specifikacij niso razkrili, obljubljajo pa štirijedrnika iz Intela, ločeno grafično kartico, Blu-Ray in vso mogočo povezljivost. O ceni še ni podatkov.

Naslednja je Tecra W50. Ta ima enako velik in enako zmogljiv zaslon, le oblikovanje je drugačno. Poleg štirijedrnega Intelovega procesorja ima še Nvidio Quadro K2100M. Tecro W50 smo prvikrat ugledali že jeseni, ko je ponujala ločljivost 1920 x 1080, sedaj pa so nadgradili njen zaslon. Ni znano, ali bo slabša verzija še naprodaj.

Pokazali so za zdaj še neimenovani prototip, ki prinaša možnost "five-in-one". Gre za računalnik, ki ga lahko prilagodimo v pet različnih konfiguracij, ker se tipkovnica odpne Prva je klasični prenosni računalnik. Naslednje so bolj zanimive. Lahko ga uporabimo kot platno (canvas mode), kjer se peresom pišimo in rišemo po zaslonu, ki stoji pod poljubnim kotom na podlago na majhnem podstavku. Predvajalni način omogoča popoln odklop tipkovnice in postavitev pravokotno na podlago. Tablični način je podoben tabličnim računalnikom, medtem ko lahko v zadnjem načinu zaslon obrnemo za 180 stopinj. Vse to v praksi pomeni, da je tipkovnica pomaknjena nižje na osnovni ploskvi, zato je tudi občutek pri tipkanju v običajnem načinu drugačen.

Na koncu omenimo še nadgradnjo prenosnikov Kirabook, ki bo prinesla zmogljivejšo baterijo, ki naj bi zdržala do devet ur, nekoliko nižjo ceno, na dotik občutljive zaslone in 802.11ac.