CES 2014: Nvidia Tegra K1 kakor iz vesolja

Matej Huš

7. jan 2014 ob 11:52:46

Za krog v žitnem polju, ki so ga opazili prejšnji teden v Kaliforniji, niso bili krivi vesoljci, temveč Nvidia. V premišljeni promocijski potezi so na polje narisali obris čipa s številkami 192 v Braillovi pisavi. S to potezo so želeli povedati, da je nov čip Tegra K1 tako napreden, kakor da bi ga bili izdelali vesoljci, če seveda predpostavimo, da so superinteligentna rasa in ne kakšne na sevanje odporne bakterije. Pa poglejmo.

Novi čip Tegra K1 (dejansko gre za generacijo Tegra 5) ima 192 jeder, s čimer želi Nvidia zabrisati mejo med mobilnimi napravami in zmogljivi računalniki. Tudi mobilne naprave so lahko superzmogljive, se glasi njihovo sporočilo. Tako smo dobili Tegro K1 na arhitekturi Kepler s 192 jedri s podporo za CUDO (reševanje negrafičnih problemov na grafičnih čipih zaradi njihove paralelne narave).

Tegra 1 je bila svojevrstna revolucija. Tegra 2 je na Android prinesla dve jedri, Tegra 3 pa štiri jedra. Tegra 4 ni naredila nič presenetljivega, le nekoliko je dvignila hitrost. Tegra 5 spet pošteno spreminja svet. To je prvi Nvidiin mobilni sistem na čipu (SoC), ki ima tako veliko grafičnih jeder. Mobilni čipi s tem dobivajo najmočnejše iz platforme GeForce in podporo za CUDO. Nvidia pravi, da so poenotili logiko pri razvoju čipov za Tegro in namizno grafiko, in sicer do te mere, da bo vsaka nova grafika svojo pot najprej začela v mobilnem razredu.

Tegra K1 bo izšla v dveh okusih. Ena verzija bo namenjena štirijedrnim čipom A15 in bo 32-bitna s takti do 2,3 GHz. Druga verzija bo namenjena procesorjem Denver (ARMv8 CPU) in bo 64-bitna s frekvencami do 2,5 GHz. A15 ima štiri CPU-jedra A15 visoke frekvence in dodatno počasno jedro za varčevanje z energijo. Kot smo že navajeni, lahko hkrati deluje poljubno število hitrih jeder ali pa samó počasno jedro (vseh pet pa ne). Varianta za Denver gre takole. Denver ima samo dve CPU-jedri, ki pa sta zmogljivejši od predhodnikov. Po besedah Nvidiinega predsednika je Tegra K1 trikrat zmogljivejša od Applovega A7.

Tegra K1 bo na voljo še letos.