Windows 10 še ni prehitel XP-jev

Matej Huš

2. nov 2015 ob 22:04:07

Kot je bilo pričakovati, se rast tržnega deleža Windows 10 upočasnjuje. V prvih 24 urah po izidu si je sistem namestilo 14 milijonov uporabnikov in v prvem mesecu je njegov tržni delež končal pri 5,2 odstotka. Septembra se je tržni delež okrepil na 6,6 odstotka, minuli mesec pa na 7,9 odstotka, če verjamemo podatkom NetMarketShare. Nesporni vladar ostaja Windows 7.

Na več kot polovici računalnikov (55,7 odstotka) je nameščen Windows 7, na drugem mestu pa je še vedno legendarni Windows XP z 11,7 odstotka. Sledi Windows 8.1 z 10,7 odstotka, šele potem pa najdemo Windows 10 na četrtem mestu. Glede na brezplačno namestitev Windows 10 bi pričakovali hitrejše širjenje, a so uporabniki precej zvesti svojim sistemom. Microsoft bo poizkusil delež Windows 10 zvišati na več načinov. V začetku naslednjega leta bodo spremenili klasifikacijo Windows 10 v priporočeno posodobitev, kar bo vplivalo na uporabnike, ki imajo Windows Update nastavljen na samodejno nameščanje priporočeni posodobitev. Prav tako se bo prihodnje leto avgusta ob prvi obletnici izida izteklo promocijsko obdobje, ko je mogoče Windows 10 namestiti brezplačno, zato v tednih pred tem datumom pričakujejo večji naval. Kasneje bo namreč Windows 10 Home stal 120 dolarjev, verzija Pro pa kar 200 dolarjev.

Računalnikov na svetu je veliko in kljub skromnemu tržnemu deležu to pomeni, da Windows 10 najdemo na dobrih 100 milijonih računalnikov. Microsoftov cilj pa ostaja, da bo do leta 2018 Windows 10 domoval na milijardi naprav. Po trenutnih trendih bo Windows 10 prehitel Osmico v treh mesecih, zanimivo pa bo opazovati, kolikšen vpliv bo imel dvig pomembnosti nadgradnje v Windows Update.