Apple z novim Macom Pro

Matej Huš

21. dec 2013 ob 12:54:40

Apple je izdal novega Maca Pro, ki ga bodo začeli prodajati še letos. Novinec stane 3000 dolarjev in predstavlja najzmogljivejši Applov računalnik ta hip, namenjen profesionalnemu delu, kot je naprimer obdelava videa ali slik. Če pa si zaželite dražjo opremo, lahko osnovno ceno dvignete vse do 10.000 dolarjev, kolikor stane najzmogljivejši Mac Pro.

Najprej opazimo prenovljeno zunanjost. Od prvega Maca Pro leta 2006 do danes so bili namreč vsi modeli klasično sivi v obliki škatle, kot si računalnik tudi predstavljamo. Ta dizajn so podedovali od prejšnje družine Power Mac, ki so jo nadomestili. Mac Pro 2.0 je eleganten črn kovinski valj. V tipično minimalističen dizajnu nima nobenih napisov ali nalepk, le na zadnji strani nad priključki ima majhen logotip odgriznjenega jabolka. In če napravo obrnemo proti sebi, priključki zasvetijo, da lažje vdenemo kabel. Površina celotne naprave pa je neverjetno svetleča.

Pogled pod pokrov razkrije, da je Apple napravo naphal z najzmogljivejšimi komponentami. V osnovnem modelu najdemo štirijedrni Xeon s frekvenco 3,7 GHz (12 MB predpomnilnika), 12 GB pomnilnika, dve grafični kartici FirePro D300 in 256 GB SSD-pogon. Privoščimo pa si lahko tudi osemjedrnika s taktom 3,0 GHz in 25 MB predpomnilnika ali celo 12-jedrnika s 30 MB predpomnilnika. Tudi pomnilnika lahko noter natlačimo do 64 GB, kapaciteto SSD-ja pa dvignemo do 1 TB. A vse to seveda stane. Glede priključkov - Mac Pro podpira USB 3.0 (dvakrat), Thunderbolt 2 (šestkrat) ter seveda HDMI.

Pa stane preveč? ZDNet je vzel pod drobnogled cene Macov in ugotovil, da so bili pač že od nekdaj dragi. Že prvi modeli v 80. letih prejšnjega stoletja so stali krepko prek tisočaka ali dveh, kar je realno dražje kot danes. V zadnjem desetletju so se cene stabilizirale in tako danes niso nič višje, kot so bile, recimo, leta 1998. Še vedno pa velja, da Mac Pro ni namenjen domačim uporabnikom, ki igrajo igre, tuintam zaženejo Adobe Premier in podobno. Mac Pro je za profesionalce, ki vedo, zakaj je vreden 3000 dolarjev. Domači uporabniki bodo najverjetneje bentili nad omejenimi možnostmi nadgradnje in izostalo optično enoto.

Dejstvo pa je, da je Mac Pro hiter in predvsem uravnotežen. Spomnimo se, da so imeli prvi Maci Pro leta 2006 bistveno premalo pomnilnika in premajhen disk, zato jih je bilo treba skoraj takoj po nakupu nadgraditi, da so bili uravnoteženi in primerni za delo. Mac Pro 2.0 teh težav nima - prav nasprotno, razprodali so ga.