Marca konec prodaje macov pro v EU

Matej Huš

2. feb 2013 ob 11:49:29

Mac Pro ni bil nikoli najpriljubljenejši Applov izdelek, sploh v zadnjem času zaradi praktično neobstoječega oglaševanja. Apple namreč sledi svoji strategiji, v kateri ni več prostora za klasične PC-je, ampak se bo vse dogajalo v oblakih in mobilnih napravah. A to ni neposredni razlog za prenehanje prodaje Maca Pro v EU, saj v tujini prodaja ostaja. Še več, napoveduje se tudi nova verzija izdelka kasneje to leto. S 1. marcem začne veljati druga revizija standarda IEC 60950-1, s katero pa trenutni Mac Pro ni v skladu.

V skladu z odredbo bo v državah članicah EU in EFTA prepovedana prodaja elektronskih naprav, ki ne bodo v skladu s tem standardom. EU je standard potrdila marca 2007 in ga malo popravila decembra 2011, veljati pa začne prihodnji mesec. Mac Pro ne ustreza standardu v delu, ki predpisuje notranjo zgradbo in povezavo električnih komponent, čeprav so imeli več let časa.

Tako bo Apple od prodajalcev zadnjo serijo naročil prevzel 18. februarja, da bodo izdelki izdobavljeni do 1. marca. Po tem času bodo lahko trgovci le še prodajali stare zaloge, ne bodo pa smeli več naročevati novih macov pro. Mac Pro se v Evropo vrnil šele z novo izdajo, ki bo v skladu z evropskimi standardi in ki jo pričakujemo sredi tega leta.