Potrjen standard Bluetooth 4.1

Matej Huš

9. dec 2013 ob 22:04:48

Konzorcij Bluetooth Special Interest Group, ki se ukvarja s pripravo in potrjevanjem standardov za tehnologijo Bluetooth, je uradno potrdil novo verzijo standarda, Bluetooth 4.1. Gre za nadgradnjo tako imenovanega Bluetooth Smarta (verija 4.0) iz leta 2010, ki se pripravlja za IoT (internet of things), ko se bo lahko vsaka pametna naprava sama povezala v internet brez posrednikov. Za to bo seveda potreben IPv6, ki bo bistveno razširil naslovni prostor.

Glavna novost v verziji 4.0 je bil način z ultranizko porabo energije in nižjo hitrostjo prenosa, ki omogoča celo večletno delovanje z enim parom baterij. Nova verzija to nadgrajuje. Ista naprava bo lahko delovala kot vozlišče (hub) ali končni odjemalec, kar bo omogočilo nove načine uporabe. Na primer, merilniki utripa in temperature bodo lahko podatke pošiljali v pametni telefon, ki jih bo med vadbo zbral in analiziral, hkrati pa bodo lahko tudi druge naprave uporabljale podatke, ki jih bodo zaznali senzorji na pametnih telefonih. Bluetooth 4.1 pripravlja teren za neposredno komunikacijo med napravami, ki bo v bodoče potekale prek protokola IP, saj uvaja namenski kanal med napravami (dedicated channel). V teoriji to pomeni, da bi lahko vaš zdravnik neposredno pridobil podatke z vašega srčnega spodbujevalnika, ki bi se na povezal na internet prek brezžične bluetooth povezave do vašega usmerjevalnika.

Spremembe so tokrat izključno na programski ravni, tako da bo mogoče naprave s podporo za Bluetooth 4.0 oddaljeno nadgraditi na nov standard 4.1. Opazili bomo izboljšano sodelovanje med napravami na Bluetoothu in LTE (recimo mobilni telefoni), tako da se bodo izognile interferenci, medtem ko bo čas ponovnega povezovanja nižji.