Koliko megapikslov je preveč: Samsungu niti 20

Matej Huš

3. dec 2013 ob 12:59:25

Na splet so pricurljale informacije, da Samsung za prihodnje leto razvija kamero, ki bo zmogla delati posnetke z 20 milijoni točki in jo bo vgradil v Galaxy Note naslednje generacije. Novico je prva prinesla v svet korejska stran ET News, ki sicer včasih tudi udari malo mimo, a 20 megapikslov se ne sliši tako neverjetno.

Še posebej zato, ker Samsungovi trenutni izdelki niso daleč od te številke, medtem ko jo je konkurenca že dosegla. Trenutno ima Samsungov Galaxy S4 kamero z do 13 milijoni točk, odvisno od modela. Za prihodnje leto je napovedan Galaxy S5, ki naj bi imel vsaj 16 milijonov točk. To pomeni, da bomo 20 milijonov točk dobili na S6, ki jo lahko pričakujemo konec leta 2014 ali v začetku 2015, ter v novi generaciji phabletov Note. Zlobni jeziki pravijo, da Samsung povečuje število točk zato, ker ima težave z optično stabilizacijo slike in zato išče druge načine ,da pritegne pozornost. Težave naj bi imeli predvsem z dobavitelji, saj povpraševanje po ustreznih sestavnih delih v Južni Koreji preseglo ponudbo, zato se je Samsung odločil raje spustiti v dirko za megapiksle.

Rekorderka na področju megapikslov pa je Nokia. Lumia 1520 ima kamero z 20 milijoni točk, a ta sploh ni največja. Lumia 1020 zmore celo 38 milijonov točk, ima pa optično stabilizacijo slike, Zeissove leče in Xenonov fleš. Tudi Sony je že stopil v razred 20 milijonov točk, in sicer letos z Xperio Z1 in 20,7 milijona točk.

Bistveno vprašanje je, ali je razlika med 13, 16 ali pa 20 milijoni točk opazna in pomembna? Sliši se resda fino, da številke pomagajo v marketingu, ne pa pri dejanski rabi. Seveda je dober fotoaparat nujni sestavni del telefona in brez tega je pametni telefon nemogoče prodati. A dejstvo je, da so sila redke situacije, ko bi kamera s 13 megapiksli situaciji ne bila kos, taka z 20 milijoni točk pa bi situacijo razrešila. Pomembni so namreč še številni drugi parametri, od leč naprej, kjer imajo pametni telefoni eno nujno slabost v primerjavi s klasičnimi fotoaparati. Tanjši so. Tega ne more odpraviti nobeno število točk. A če ima konkurenca telefon z 20 megapiksli, ga moraš slej ko prej imeti tudi sam.