Samsung predstavil Galaxy Note 5 in Galaxy S6 Edge+

Matej Huš

14. avg 2015 ob 10:02:33

Samsung je včeraj na novinarski konferenci predstavil težko pričakovana telefona Galaxy Note 5 in Galaxy S6 Edge+, ki bosta v naslednjih mesecih igrala vlogo njegove prve violine. Galaxy Note 5 je še najbliže križancu med lanskim Note 4 in letošnjim Galaxy S6. Drobovje imata podobno, saj ima tudi Note 5 isti osemjedrni procesor Exynos 7420, ki je Samsungova verzija ARM-jevih procesorjev CortexA57 in A53 (64-bitna 2,1 GHz in 1,5 GHz v 14-nm litografiji). Poleg najdemo še 4 GB pomnilnika, 32 ali 64 GB prostora, kamero s 16 milijoni točk (f/1.9, video 4K, slow-motion) ter pomožno kamero spredaj s petimi milijoni točk, 5,7-palčni zaslon AMOLED z resolucijo 1440p (quad HD) ter baterijo s kapaciteto 3000 mAh, ki sedaj podpira brezžično polnjenje in hitro polnjenje. Vse skupaj poganja Android 5.1.1. Tudi zunanji dizajn je podoben S6, tako da je telefon za odtenek manjši od Note 4 ter po zadnji stranici ukrivljen. Steklena zadnja ploskev je odlično zbirališče prstnih odtisov, sicer pa kovinsko ogrodje deluje čvrsto in modno hkrati. Pisalo S-Pen večjih predelav ali izboljšav ni doživelo. Manjkajo: možnost zamenjave baterije, reža za kartice microSD in vodoodpornost. Telefon bo naprodaj 21. avgusta.

Galaxy S6 Edge+
ima domala enako notranjost: enak zaslon, enak procesor, 4 GB pomnilnika in enako baterijo. Gre za najzmogljivejši Samsungov telefon, ki neposredno konkurira z iPhone 6 Plus. Je še tanjši kot Note 5 in kljub kovinsko-steklenemu ohišju (na voljo v črni, beli, zlati in srebrni) tehta le 153 gramov. Ukrivljen zaslon daje občutek, kakor da je cel telefon en sam zaslon. Sicer je S6 Edge+ zelo zelo podoben predhodniku. Tudi ta pride 21. avgusta.

Oba telefona imata nekaj novih funkcij, na primer možnost live streaminga na YouTube z vgrajeno kamero, snemata pa v ločljivosti 1080p s 60 sličicami na sekundo. Druga pomembna novica, ki jo je Samsung najavil, je prihod storitve Samsung Pay. Najprej bo začela delovati v Južni Koreji, in sicer že naslednji četrtek, v ZDA pa 28. septembra. Samsung Pay je seveda odgovor na Apple Pay, a s pomembno razliko, saj omogoča uporabo tako NFC kakor tudi magnetnih trakov. To pomeni, da deluje tudi na starih terminalih brez podpore za NFC.