Fujitsujev prenosnik, ki skenira dlani

Matej Huš

30. nov 2013 ob 18:13:37

Vajeni smo že prenosnih računalnikov, ki omogočajo prijavo oziroma ugotavljanje istovetnosti uporabnika iz njegovega prstnega odtisa. Ker je ta sistem mogoče pretentati, pa tu ne mislimo le na filmsko sekanje prstov, ampak na razne fizične artefakte, kot so odlitki, ali povsem matematične napade (programska oprema prstni odtis preračuna v številke), je Fujitsu izdal prenosnik, ki skenira dlan.

Na prvi pogled Fujitsu Celsius H730 ni nič posebnega. Ima 15-palčni zaslon, dvojedrni procesor Intel Core i7 s 3,8 GHz, grafično kartico Nvidia Kepler in SSD ali hibridni disk ter do 32 GB pomnilnika, odvisno od konfiguracije. Tipkovnica je odporna na polivanje, disk pa na padce zaradi tehnologije ShockSensor, ki verjetno zazna prosti pad in ga ugasne, preden pade na tla.

Omenjamo ga zaradi Fujitsujeve tehnologije PalmSecure, ki omogoča zaznavo vzorca ven in kapilar na dlani. Dlan namreč položimo na prenosnik, ki jo potem osvetli s svetlobo v bližnjem IR-delu spektra. Deoksigenirani hemoglobin v venah močneje absorbira, zato se na odsevu vene pokažejo kot temne lise. Vgrajene kamere zaznajo odbito svetlobo, kar omogoča identifikacijo uporabnika. Ta je natančna z zanesljivostjo 1:1,2 milijona.

Prenosnik bo v Evropi na voljo še pred božičem in bo stal okrog 1400 evrov. Še to: proizvajalec pravi, da če vam odrežejo dlan in se z njo poizkusijo prijaviti, to ne bo delovalo, ker v njej ne bo dovolj krvi. Seveda vam to nič ne pomaga, če vam grozijo, da vam bodo dlan odrezali, če se ne prijavite.