Dvajset let slovenskega interneta

Matej Huš

28. nov 2013 ob 17:48:50

Te dni mineva 20 let, od kar je Slovenija dobila svetovni splet, ki je še danes najpriljubljenejši internetni del. Daljnega leta 1993 so namreč na Inštitutu Jožef Štefan v Nacionalnem superračunalniškem centru na računalniku Hewlett-Packard CONVEX C3860 postavili prvi spletni strežnik v Sloveniji. Mark Martinec, oče prve strani, jo je tedaj javno pokazal 21. novembra 1993.

Na spletni strani www.ijs.si/slo/ so tedaj predstavljali tako delovanje inštituta kakor tudi državo Slovenijo, ki je bila tako kakor internet nova prebivalka na svetu. Angleška verzija te strani je služila kot promocija Slovenije v svetu, kar je počela tako dobro, da si je z Japonsko zaslužila nagrado v mednarodnem projektu Virtual Tourist. Na stran so začeli dodajati povezave do drugih inštitucij in podjetij, ki so se povezovali v internet, in tako smo dobili prvi spletni imenik za Slovenijo.

Stran je rasla in počasi prerasla IJS. Leta 1996 se je osamosvojila kot legendarna Mat'kurja, ki je bil prvi iskalnik po slovenskem kosu interneta. To je bilo v časih, ko Google sploh še ni obstajal. Takrat je bil internet precej drugačen, saj niti grafični odjemalec ni bil samoumeven. Leta 1993 je bila mednarodna povezava Slovenije v tujino 64 kilobitov na sekundo, povezava med Ljubljano in Mariborom pa 2 megabita na sekundo. Leta 1994 so mednarodne povezave nadgradili na tedaj astronomskih 512 kb/s, domače povezave pa na 10 Mb/s. Današnje povezave merimo v gigabitih na sekundo.

Mat'kurja je bila kar nekaj časa vodilna slovenska spletna stran in izhodišče za brskanje po spletu, potem pa se je počasi izpela. Kmalu jo je prevzel Eon, tega pa potem Telemach in danes - čeprav stran še deluje - je že daleč do stare slave.

Na IJS trenutno poteka restavracija prve slovenske spletne strani. Nekaj varnostnih kopij je namreč preživelo, a težava je zastarela strojna oprema, zato čisto prve verzije še niso uspeli prebrati.